Blažena Ana Rosa Gattorno

poznata i kao Ruža Marija Benedetta

redovnica i utemeljiteljica

( 1831. - 1900.)
spomendan 6. svibanj

 

   Blažena Ana Rosa Gattorno   (Rruža Marija Benedetta)  rođena je 14. listopada 1831. u Genovi (Italija). Odrasla je u bogatoj obitelji koja joj je omogućila privatno školovanje.
Udala se 1852. za Gerolama Custa te s njim preselila u Marseilles. Vrlo brzo par se zbog financijskih poteškoća vratio u Genovu. U braku su dobili troje djece. Najstarije dijete je uslijed bolesti ostalo gluhonijemo, a najmlađe je preminulo ubrzo nakon rođenja. Gerolamo je umro nakon šest godina braka.
Iako bi mnoge ljude ove nesreće nagnale okrenuti se od Boga, Roza Marija ih je shvatila kao pouku i znak da se na poseban način zavjetuje i svoj život posveti Bogu. Znala je za bol, siromaštvo i osudu te je smatrala da može pomoći mnogima koji proživljavaju isto.
Iako je nastavila brinuti za svoju djecu, odlučila je 1958. položiti zavjete čistoće i poslušnosti, a zavjet siromaštva tri godine kasnije postavši franjevačka trećorednica. Već sljedeće godine dobila je skrivene stigme.
Iako je više voljela samoću i tišinu, katolička udruženja u Genovi zamolila su je za pomoć. Nedugo poslije osjetila je Božji poziv da ustanovi novu kongregaciju. Unatoč tomu što su je svećenici i susestre ohrabrivali, ona je zbog svoje dvoje djece oklijevala. Papa Pio IX. dodatno ju je ohrabrio te je nakon tog susreta ipak odlučila s ocem Giovannijem Battistom Tornatoreom ustanoviti Kćeri sv. Ane majke Bezgrešne u Piacenzi. Redovnice su služile siromašnima i bolesnima. U mnogim talijanskim gradovima ustanovile su: škole za siromašnu djecu i medicinske sestre, vrtiće, utočište za bivše prostitutke itd.
Do njezine smrti diljem svijeta bilo je otvoreno 368 sestarskih kuća u kojima je bilo više od 3.500 sestara.
Sestra Roza Marija preminula je 6. svibnja 1900. u Rimu. Blaženom ju je 2000. proglasio papa Ivan Pavao II.