Sveti Mihael de Sanctis

svećenik Trinitarac

(1591. - 1625.)
spomendan 10. travnja

Rodio se za nebo 10. travnja 1625. u dobi od samo 33 godine sveti Mihael de Sanctis. On je po rodu Katalonac, a rodio se 29. rujna 1591. u Vichu nedaleko od Barcelone. Ostavši u 11. godini siroče bez oca težio je od rane mladosti prema redovničkom životu. No na njegovu putu prema samostanu popriječiše se mnoge zapreke, osobito protivljenje njegove rodbine. Ti ljudi, na žalost, nisu znali ili nisu htjeli znati da je po prirodnom zakonu svatko slobodan da si sam odabere stalež u kojem će provesti život.

Kako je Mihael u svom redovničkome zvanju bio vrlo postojan, napokon je u kolovozu 1603. stupio u samostan trinitaraca u Barceloni. Ondje mu je bio magister novaka časni otac Pavao Aznar. Pod njegovim vodstvom mladi je Mihael mnogo uznapredovao u znanosti svetaca. 30. rujna 1607. već je bio pripušten redovničkoj profesiji, konačnom predanju Bogu po svetim zavjetima. Malo kasnije prešao je u strožu granu trinitaraca i ondje iznova položio redovničke zavjete.Bog je Svetog Mihaela obdario mističnim darovima. Često je u koru, u crkvi, pa i u blagovaonici zahvaćen Gospodinovim Duhom upao u zanos.

Danas u doba pentekostalizma to nekako lakše možemo shvatiti. Kad Duh Sveti zahvati dušu, onda se u njoj zbiva što izmiče našoj naravnoj znanosti, a što se ipak očituje tako da se bar neke pojave mističnoga stanja mogu i sjetilima zamijetiti. Za Mihaela je često bila dostatna samo jedna riječ ili jedan pogled na Raspetoga pa da padne u religiozni zanos. Poglavari su ipak za svaku sigurnost htjeli da Mihaela dobro ispitaju i prokušaju pa su ga poslali u Sevillu učenim teolozima i ljudima velikog iskustva u vođenju duša. Sud je ispitivača bio vrlo pozitivan.

Kod Mihaela se radilo o Božjem nadnaravnom zahvatu.Poglavari su sada smatrali svojom dužnošću da mladoga redovnika pošalju u izravni vanjski apostolat, neka njegovi bogati nadnaravni darovi budu na korist i drugima. Sveti Mihael je jedno vrijeme vršio službu zamjenika poglavara u Baezi, a zatim je postao poglavar u gradu Valladolidu, gdje se tada nalazio španjolski kraljevski dvor.U Baezi je Sveti Mihael izveo brojna obraćenja. Njegov sveti život i mistični zanosi davali su neobičnu snagu njegovim riječima i ljudi su se obraćali. Govorio je mnogo sveučilištarcima, plemićima, javnim grješnicima, a poslije propovijedi mnogi su pristupali u ispovjedaonicu, ispovijedali se, kajali se i započinjali novi život.

Glas o revnom i svetom svećeniku došao je i na kraljevski dvor u Valladolidu pa ga je kralj Filip III. u mnogim duhovnim pitanjima pitao za savjet. On i cijela njegova obitelj veoma su cijenili Božjega slugu.Sveti Mihael je svršio svoje nauke na slavnim španjolskim sveučilištima u Baezi i Salamanki, i to pod vodstvom odličnih profesora. Obdaren i sam Božjim prosvjetljenjem napisao je raspravu O miru duše te ispjevao duhovni kantik o putu sjedinjenja s Bogom. Ta djela stručnjaci za duhovno bogoslovlje ocjenjuju kao vrlo vrijedna i pozitivna.Sveti Petar, apostol, opisujući odnos između pastira i vjernika kaže: "I kad se pojavi vrhovni pastir, primit ćete neuveli vijenac - slavu" (1 Petr 5,4). Mi vjerujemo da se to ispunilo i na svetom svećeniku Mihaelu de Sanctis, koga je Pio IX. 8. lipnja 1862. na same Duhove proglasio svetim skupa s japanskim mučenicima.

On u carstvu svetih uživa svoj neuveli vijenac slave.Francuski romanopisac Georges Bernanos podsjeća nas da je baština svetaca dana u naše ruke. Bogata je to baština, a ipak se Walter Nigg, suvremeni protestantski pisac svetačkih životopisa, pita: "A tko se još danas brine za baštinu svetaca? Ta ipak nije sporedno da li su sveci unutar kršćanstva živi ili ne." Oni će biti živi ako se za njih budemo zanimali, ako ih budemo upoznali. Upoznati dobro jednog sveca znači steći prijatelja i životnog pratioca iz kojega zrači takva toplina i prisnost kakvoj nema para ni u kakvoj ljubavnoj pripovijesti. Upoznati sveca znači i odmah osjetiti želju da budeš u njegovoj duhovnoj, ali stvarnoj blizini. Ta želja se rađa jer u svecu otkrivamo živi znak Božje prisutnosti i Njegove čudesne milosne djelatnosti. I tako nam sveci postaju vodiči k Bogu, što je i njihova najvažnija zadaća. Pascal je zapisao: "Sve ono što nije Bog ne može ispuniti moje očekivanje." Bog je naš posljednji cilj. Sve što nas k Njemu vodi dobro je došlo. Mislimo da su Sveci odlični vodiči k Bogu. Susresti Sveca znači susresti dobrog, vjernog, uslužnog suputnika na putu prema Bogu.