Sveti Abraham Kidunski

pustinjak i misionar

( 290. - 366.)
spomendan 16. 0žujka

 


pustinjak i misionarSveti Abraham je rođen oko 290 godine u Mezopotamiji nedaleko od Edesse. Njegovi roditelji bili su bogati plemići i imao velike nade za njegovu budućnost. Oni su planirali njemu brak.  I  mlada  je također bila iz dobro stojeće plemenite obitelji.

Abraham nije imao nakanu ženiti se, pa o tome nije ni govorio sa svojim roditeljima. Na zadnji dan  sedmodnevnih ženidbenih svečanosti, mladoženja je tajno napustio dom  i sakrio se u jednoj u špilji u pustinji, dvije milje od Edesse. Idolopoklonici i iz Kiduna kamenovali su Sv. Abrahama i ostavila ga da umre.  Poduzeta je velika pretraga  pa  je nađen nakon 17 dana  kako milki u špilji. Svi pokušaji nagovaranja da promjeni svoju  odluku nisu  uspjeli. Tako je na kraju ostao u svojoj samoći. Abraham sagradio zid kojim je zatvorio svoju ćeliju. Ostavio je mali otvor - mali prozor kroz koji je mogao primati  donesenu hranu. Tako je deset godina proveo u toj ćeliji hvaleći Boga.  Kada  su njegovi roditelji umrli, naslijedio je njihovo imanje. Postavi je prijatelja za upravitelja  s nalogom da polovinu dijeli siromasima. Nosio je tuniku od mješina i ogrtač, služio se zdjelom za jelo i peharom za piće.                                                      Unatoč njegovoj  želji za samoćom, mnogi ljudi dolazili  k njemu tražeći njegov savjet. Jedan dan i biskup Edesse zatražio da s njim razgovara. Biskup se požalio na mještane  susjednog grada Bet-Kudema u kojem je ukorijenjeno idolopoklonstvo.. Tamo je biskup slao svećenike, koje su mještani progonili ili poubijali. Biskup je zamolio pustinjaka Abrahama da ostavi ćeliju te ode kao misionar  u to zmijino leglo. Abraham je vidio Božju volju u tom pozivu, i to prihvatio. Biskup mu je podjelio svećenički red.  U to vrijeme su mještani   podigli  novi poganski hram. Sveti  Abraham ušao u grad noću, provalio u hram te porušio  sve žrtvenike i idole. Bijesni stanovnici su ga napali, pretukli  i odvezli izvan  grada. On je molio Boga da mu vrati njegovo zdravlje. Već ujutro se vratio u grad. To čudesno ozdravljenje je zbunilo  mještane. Abraham je svjedočio ljudima o pravom Bogu i poticao ih da napuste praznovjerje. Bijesni opet su ga napali, izbacili  iz grada i kamenovali. Smatrali su da je mrtav. Opet ga je Bog izliječio i vratio se u grad ponovno  propovijedajući. To se mnogo puta ponavljalo  u vremenu od tri godine bez rezultata. Neka velika nevolja je pogodila grad. Nisu nalazili rješenja. Potuže se izaslanici Abrahamu. On im je obećao Božju pomoć. Došao je slobodno u grad i tu  kroz jednu godinu propovijedao, poučavao i  pokrstio preko tisuću mještana.

Nakon toga, misleći da je on postao previše zaokupljen stvarima ovoga svijeta, on je odlučio prepustiti  svećenicima  skrb za vjeru ljudi.. U tišini noći napustio Kiduna i vratio se u svoju ćeliji. Kao stric molitvom i savjetom je uspio obratiti Mariju Pokornicu  koja  se  spominje kao sveta duša 16. ožujka. Umro je  29. listopada  366. godine.  Njegov život je opisao Sveti đakon Efrem Sirijski. Katolici kao i istočni kršćani imaju njegov spomendan 29. listopada.