Sveti Stanislav Kostka

novak isusovački

( 1550. -1568.)
spomendan 13. studenoga

novak isusovački

Rodio se godine 1550. u krilu plemićke obitleji Kostka u gradu Rostowu. Kad je Stanislavu bilo 14 godina, poslaše ga roditelji sa njegovim starijim bratom Pavlom i odgojiteljem u Beč na klasične nauke.  Dok su se Pavao i odgojitelj zabavljali u lošem društvu, Stanko je marljivo studirao i napredovao u pobožnosti. 

Stanislav je uz to svaki dan išao na Svetu Misu primajući često Svetu Pričest. Isto tako često je pohađao Isusa u crkvi.  Dok je bio bolestan, zaželio je da mu se donese Pričest u ukuću. Ali kako se nalazio u stanu kod jednog protestanta, to  mu nije dozbvoljeno. No Sveti Stanislav je za vrijeme jedne groznice tako žarko želio primiti Isusa u Svetoj Pričesti.

Obratio se za pomoć i zagovor svetoj  mučenici Barbari.Gospodin je učinio čudo te je Sveti Sanislav ležeči bolestan primio Svetu Pričest. Sveti Stanislav je Bogorodicu nazivao Majkom. Uz uobičajne molitve svaki dan je imolio sva 15 otajstva Kruinice.  Zagovorom Blažene Djevice Marije čudesno je ozdravio od teške bolesti.  U srcu je osjetio milosni poziv da stupi u Družbu Isusovu. 

U Beču nije bio primljen u Družbu Isusovu jer je nedostajalo pristanak roditelja. Sveti Stanislav je otišao tražiti pomoć kod Svetog Petra Kanizija u Augsburg, a našao ga je u Dillingu. S preporukom je otišao u Rim i tamo stupio u novicijat  koncem listopada 1567.  Lako se razbolio oko spomendana Svetog Lovre 10. kolovoza 1568. Na vigiliju Velike Gospe, u ponoći doživi viđenje i  usklikne: “Evo  već vidim Mariju, dolazi mi u susrete sa četama Anđela!”  U zoru na svetkovinu Velike Gospe otišao je u Nebo. Papa Benedikt XIII. upisao ga je u popis Svetaca godine 1726.