Sveti Elizej Prorok

starozavjetni prorok

( 850. - 800. prije Krista)

spomendan 14. lipnja

starozavjetni prorokSveti Elizej je starozavjetni prorok, ali je u Crkvi čašćen kao  Svetac pa su se po predaji i njegove  relikvije prenosile u Aleksandriju, Carigrad i Ravenu. O njemu  su opisi u starozavjetnoj Prvoj i Drugoj knjizi kraljeva ( 1. Kr 19,16.19-21; 2 Kr 2. do 9 poglavlje). Živio je u 9. stoljeću prije Krista, potjecao je iz imućne obitelji. Bog ga je pozvao preko proroka Ilije kojemu je bio poslužitelj.  Ovako čitamo u Svetom Pismu da je Bog naložio Svetom Iliji nakon povratka sa gore Sinaja: "Jahve reče Iliji: 'Idi, vrati se istim putem u damašćansku pustinju....i pomaži Elizeja, sina Šafranova iz Abel Mehole, za proroka namjesto sebe....

Ode Ilija  i na povratku  naiđe na Elizeja, gdje ore: pred njim dvanaest jarmova, sam bijaše kod dvanaestoga. Ilija prođe kraj njega i baci na nj svoj plašt. On ostavi volove, potrča za Ilijom i reče: 'Dopusti mi da zagrlim svoga oca i majku, pa ću poći za tobom.' Ilija mu odgovori: 'Idi, vrati se, jer što sam ti učinio?' On ga ostavi, uze jaram volova i žrtvova  ih. Volujskim jarmom skuha meso, i dade ga ljudima da jedu. Zatim ustade i pođe za Ilijom da ga poslužuje." ( 1 Kr 19,16.19-21)

Nakon što je Ilija ognjenim kolima bio uznesen u Nebo, Elizej je primio snagu i moć Ilijina duha. Kao prorok je ostavio važan dojam poput Ilije. Bog je preko njega činio čudesa. Utjecao je na religiozni ali i na politički život Izabranog naroda.

Prorok uskrisava sina sunamićanke.