Sveta Marija - Gospa Lurdska u Vepricu

Sveta Marija - Gospa Lurdska u Vepricu

marijansko svetište u prirodi kod Makarske

(1908.)

Blagdani - Velika i Mala Gospa


 Svetište Gospe Lurdsek u Vepricu osnovano je 1908. godine o 50. obljetnici lurdskih ukazanja. Nalazi se podno planine Biokovo, blizu Makarske. Prirodna špilja i sav okoliš veoma sliče Lurdu, te narod rado onamo navraća da se pomoli Majci Božjoj. U svetištu je i dom za duhovne vježbe. U svetište se može hodočastiti svaki dan. Najveća hodočašća su na Veliku Gospu 15. kolovoza i Malu Gospu 8. rujna.

Hodočasnici iz svih krajeva splitsko makarske nadbiskupije, s otoka, iz Bosne i Hercegovine, procjenjuje se njih 10 tisuća, tradicionalno su se okupili u Marijanskom svetištu Vepric na uočnicu blagdana Male Gospe godine 2012.

Svete mise održavale su se svakog sata od ranog jutra, a hodočasnici su im prisustvovali onako kako su pristizali, mnogi pješačeći desetke kilometara, kao što se to radi i na hodočašćima za Veliku Gospu u Sinj. Više nego proteklih godina na proslavu Gospina rođendana hodočasnici su prisustvovali na središnjem euharistijskom slavlju u 17,30 sati, koje je predvodio splitsko makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, a koncelebriralo preko 40 svećenika

 

Misi je prethodio put križa, a veličanstvena je nakon mise u sumrak bila marijanska procesija s mnoštvom vjernika koji su sudjelovali s upaljenim svijećama i pjesmama lurdskoj Gospi u čast.