Blaženi Paškal Fortuno Almela i drugovi

Blaženi Paškal Fortuno Almela i drugovi

svećenik, franjevac i mučenik sa trojicom braće

(1886.- 1936.)
spomendan 20. studeni

 


 

Blaženi Paškal Fortuño Almela rođen ožujak 3, 1886 u Villarreal, u španjolskoj pokrajini Castellón, na području tada biskupije Tortosa (sada Biskupija Segorbe-Castellón). On je bio kršten sutradan pod imenom Paškal. Njegova obitelj  se odlikovala pobožnošću, kršćanskim vrlinama i radnim navikama. Paškal je osnovnu školu pohađao je u Franjevačkom kolegijui Villarreal. U dobi od dvanaest godina stupio je u franjevačko manje sjemenište Balaguer, u blizini Lerida.
Paškal je obukao franjevački habit 18 siječnja 1905 zadržavši krsno ime; jednostavane zavjete je položio  21 siječnja 1906, a svečane zavjete 24 siječnja 1909. Studirao je filozofiju i teologiju u franjevačkom studiju Onteniente , blizu Valencije. Zaređen je za svećenika u Teruel 15. kolovoz 1913, onda je poslan naslužbu u malom sjemeništu u Benissa, u blizini Alicante. Četiri godine kasnije bio je dodijeljen službi Kustodije Sv Antuna u Argentini, koja je pripadala provinciji Valenciji, gdje je vršio uzorno svoju svećeničku službu.
Vrativši se  u Španjolsku, opet je bio uključen u odgoj.  Godine 1931 imenovan je vikarom  samostana novicijata Santo Spirito del Monte, u blizini  Gilet-Valenciji, gdje je bio do izbijanje građanskog rata u 1936.
Otac Pascual je uvijek bio uzoran učenik svetog Franje, vjeran svojim redovničkim dužnostima  i uzorni odgojitelj. Običavao je prvi živjeti ono što je  druge poučavao. Prisiljen političkim događajima iz samostana se 18. srpnja 1936, se sklonio kod svoje obitelji u Villarreal. Članovi obitelji koji su bili zabrinuti o njegovoj , Paškal je hrabrio: "Biti će kako je Božja volja", dok je baki rekao: "Ne brinite, vi ćete imati sina na Nebu."
Dana  7. rujna 1936 otac Pascual je uhićen i sljedeći dan je ubijen na cesti između Castellon i Benicassim. Odveden na pogubljenje, mecima je pogođen u prsa i pao na tlo, pa  mučitrelju  rekao: "Beskorisno vam je pucati, ako me  želite ubiti posluži se  hladnim oružjem." Ovaj je uzeo  bodež i zarinuo mu u prsa. Počinitelji smrtne kazne bili su impresionirani priznavši: "Mi smo učinili zlo ubivši ga: on je bio svetac", "Ako je istina da postoje sveci, on je jedan od njih".
Njegovi ostaci su smješteni privremeno u groblju Castellón, dok nije bilo slobodno da se 3. studenoga 1938, preneseni  u rodni kraj. Dana  12. lipnja 1967  ostatci su u franjevačkoj crkvi, ispred svetišta na desnoj strani.
Otac Paškal -Pascual Fortuño Almela  i njegova tri brata koji pripadaju Redu manje braće  11. ožujaka  2001 su  proglašeni  blaženim  od pape Ivana Pavla II. zajedno sa skupinom od ukupno  233 mučenika tog progona.

U istom progonstvu su pogubljena i ova trojica braće:

Placido Garcia (1895.-1936.) , također svećenik, uhićen je 15. kolovoz 1936 u Benitachell, ubijen je istoga dana na csti od Denia prema  Javea. On se posvetio proučavanju i poučavanju u ostvarivanju svete službe.

Alfredo Pellicer ( 1914-1936.), zavjetovane klerik, uhićen je 4. listopada 1936 i pogubljen gotovo odmah nekoliko kilometara od Gandia. On je bio mladi student koji je završio prvu godinu teologije, koji je odbacio prijedloge koje su napravljene kako bi se izbjeglo strijeljanje.

Salvador Mollar (1896. – 1936.) , zavjetovani brat, zatočenog na 13. listopada 1936, upucali su ga  u noći 27. istog mjeseca u Picadero Paterna. Vrijedne i uredan redovnik . Vrlo pobožan prema Presvetoj Djevici Djevici.