Blaženi Antoni Julian Nowowiejski i drugovi

Blaženi Antoni Julian Nowowiejski i drugi mučenici

biskup i  mučenik

(1858-1941)
spomendan 28. svibanj

 

 


 

Blaženi Antoni Julian Nowowiejski rođen je 11. veljače 1858. u Lubieniji, u blizini grada Opatów. Studirao je u Plocku i Sankt Petersburgu, a primio je svećenički red 1881. Postao je profesor i rektor sjemeništa Plock, a potom kanonik Plocka i generalni vikar istoimene biskupije. Dana 12. lipnja 1908. bio je imenovan biskupom ove mjesne Crkve, a biskupsko ređenje održano je 10. siječnja 1909.
Kao biskup provodio je reforme, posvetivši posebnu pozornost katoličkom odgoju (između ostalog, otvorio je malo sjemenište). Tijekom Prvog svjetskog rata bio je aktivan u karitativnim organizacijama. Inicirao je stvaranje mjesnog ogranka Katoličke akcije. U studenom 1930. postao je titularni nadbiskup Silyuma.
Godinu dana nakon invazije na Poljsku Nijemci su uhitili biskupa Nowowiejskog i pomoćnog biskupa Leona Wetmańskog te ih zatvorili u Słuck i Działdowo. Nowowiejski je odbio priliku da pobjegne, rekavši kako neće napustiti svoje stado. Umro je, nakon brojnih premlaćivanja, 28. svibnja u nacističkom logoru smrti u Działdowou zajedno sa brojnim svećenicima, redovnicima i laicima.
Antoni Julian Nowowiejski bio je autor mnogih djela iu oblasti povijesti i liturgije. Sveučilište u Varšavi dodijelio mu je počasni naslov doctor honoris causa.
Papa Ivan Pavao II. ga je 13. lipnja 1999. proglasio blaženim kao jednog od 108  poljskih mučenika Drugog svjetskog rata.