Blaženi Adilio Daronch

Blaženi Adilio Daronch

ministrant, mučenik

(1908.-1924.)
 spomendan 21. svibanj

 Blaženi  Adílio Daronch bio je brazilski ministrant koji je proglašen blaženim zbog svoje mučeničke smrti.

Adílio Daronch, treće od osmero djece Pedra Daroncha i Judite Segabinazzi, rođen je 25. listopada 1908. u Dona Francisci, u Brazilu. Godine 1911. obitelj se preselila u Passo Fundo, a 1913. u Nonoai. Pohađao je školu koju je vodio katolički svećenik bl. Manuel Gómez González.
Adílio je bio jedan od tinejdžera koji su išli u pratnji o. Gonzáleza na njegove duge i naporne pastoralne posjete koji su uključivali i autohtone Kaingang Indijance. On je također bio vjerni ministrant i učenik u školi koju je osnovao bl. Manuel.
Dana 21. svibnja 1924., u 16. godini života, taj mladić je uz svog mentora hrabro dao svjedočanstvo za Krista.
Naime, biskup Santa Marije zamolio je španjolske svećenike da posjete Teuton kolonije u Tres Passos šumi, blizu urugvajske granice. Nakon što je proslavljen Veliki tjedan u župi Nonoai, unatoč tome što je područje bilo prepuno revolucionarnih pokreta, bl. Manuel je krenuo na ovo opasno misijsko putovanje, u pratnji svog hrabrog ministranta i štićenika, Adília.
Tijekom putovanja svećenik je zaustavljen u Palmeriji, gdje je podijelio sakramente i poticao mjesne revolucionare na međusobno poštivanje. Najgori ekstremisti nisu cijenili njegovu poruku niti činjenicu da je on bio zaslužan za kršćanski pogreb žrtava mjesnih bandi. Na Manuela su počeli gledati sa sumnjom.
Nastavljajući svoje misijsko putovanje, 20. svibnja 1924. on se opet zaustavio usput tražiti upute i slaviti svetu misu. Želeći donijeti Božju milost i naviještati Radosnu vijest, gorljivi misionar nije pazio na upozorenja mještana, koji su njega i njegovog pratitelja pokušali odvratiti od ulaska u šumu.
Prihvatio je "ljubaznu pomoć" pripadnika militantne skupine koji su se ponudili otpratiti ih u Tres Passos. Na taj način su pali u zamku koja je bila pripremljena za njih te su odvedeni na osamu u šumu, gdje su ih dan kasnije 21. svibnja 1924. vezali za stabala i pucali u njih.
Četiri dana poslije stanovnici Tres Passosa pronašli su njihova tijela još uvijek netaknuta.
Njihovi ostaci su pokopani u blizini i tamo su bili 40 godina.
Godine 1964. njihova tijela su ekshumirana i prevezena u župnu crkvu Nonoai, a spomenik je podignut na mjestu njihova mučeništva.
Dana 16. prosinca 2006. papa Benedikt XVI. proglasio je dekret o mučeništvu ove dvojice vjernih sluga Kristovih, ubijenih zbog mržnje na vjeru.