Sveti Amos

prorok

(760—750. prije Krista)
spomendan 31.ožujka

 


prorok, dvanaest malih prorokaAmos je  jedan od dvanaest starozavjetnih 'malih' proroka čiji blagdan pravoslavna Crkva slavi 15. lipnja, a Katolička 31.ožujka. Njegov se navodni grob u Tekoi pokazivao hodočasnicima sve tamo do XII. stoljeća. Ime Amos u hebrejskom znači nosilac. Prorok je to i bio: nosilac jedne velike Božje poruke.

Biografske podatke o proroku Amosu crpimo iz njegove knjige. On u uvodu svoga proroštva piše: "Riječi Amosa, pastira iz Tekoe. Njegova viđenja o Izraelu u doba judejskoga kralja Uzije i Jeroboama, sina Joaša, izraelskoga kralja, dvije godine prije potresa" (Am 1,1). Time je naznačeno mjesto i vrijeme njegova rođenja. Rodio se u VIII. stoljeću prije Krista u Tekoi, u Judeji, seocu oko 8 i pol kilometara jugoistočno od Betlehema. Selo se nalazi u brdovitom i pustinjskom kraju. U njemu je tamo od izraelskoga kralja Roboama bila mala vojna postaja, dok su preostatak stanovništva sačinjavali seljaci i pastiri. I Amos je bio pastir. Još nešto znamo o njemu. On sam o tome piše: "Bio sam stočar i gajio sam divlje smokve: ali me Jahve uze od stada i Jahve mi reče: 'Idi, prorokuj mojemu narodu Izraelu!'" (Am 7,14-15).

Potaknut Božjim Duhom krenuo je iz svog Tekoe u južnoj Judeji u Sjeverno kraljevstvo, Izrael, gdje su bila svetišta u Betelu i Gilgalu. . Amos je prorokovao u Izraelu prije Hošee i malo prije Izaije. To je bilo doba blagostanja i čvrste vladavine Izraela, za Jeroboama II na prijestolju, a poraženih neprijatelja.  Amos je, međutim vidio posijano sjeme propasti. Proročanstva su mu bila u razotkrivanju nepravde i licemjerja.    Amos je vješto razotkrivao lagodne snove naroda. Dok su ga slušali kako osuđuje grijehe drugih naroda, nisu očekivali čuti riječi izabranja i kazne: „Počujte, sinovi Izraelovi, ovu riječ koju Jahve zbor protiv vas, protiv svakoga roda, što ga izvedoh iz zemlje egipatske: 'Među svim plemenima zemaljskim samo vas poznah, zato ću vas kazniti za sve grijehe vaše.' ( Am 3,1-2). I svaka im je nada u 'onaj dan' bila sputana kad je prorok navijestio dan tame i žalosti umjesto svjetla. Nema mjesta svetištu kad je bogatstvo ostavljeno samo odabranima, a mnogi su zanijekali pravdu. To nije Božji način djelovanja.