Blaženi Ciprijan Iwene Tansi

svećenik, redovnik cistercita

( 1903. - 1964.)
spomendan 20. siječnja

 


svećenik, redovnik cistercitaBlaženi Ciprijan Michael Iwene (Iwemmaduegbunam) Tansi rođen je 1903. u Nigeriji kao pripadnik etničke grupe Igbo. Kada mu je bilo šest godina roditelji su ga poslali u „kršćansko selo“ Aguleri kako bi živio s rođacima. Tamo je tri godine kasnije bio kršten te je nedugo poslije toga krenuo u školu u Onitshi i Aguleri. Uslijed igre s djecom u razredu je oslijepio na jedno oko, međutim, nikada nije dopustio da ga to zaustavlja ili mu stvara problem. U sjemenište u Igbariumu pristupa 1925., a zaređen je za svećenika nadbiskupije Onitsha. Nedugo nakon ređenja dodijeljena mu je župa u kojoj je ostao sljedećih 13 godina. Znao je satima pješačiti s kraja na kraj svoje velike župe kako bi stigao svim župljanima. Bio je posvećen evangelizaciji. Pomagao je mještanima prihvatiti vjeru, a odbaciti vračanja i praznovjerje, te je predano radio sa ženama prije njihove udaju. Pretrpio je mnoge nepravde zbog svoje vjere.
Hodočastio je u Rim 1950., nakon čega se uputio u Englesku. Tamo je odlučio postati redovnik u samostanu sv. Bernarda. Uzeo je ime Ciprijan te ostatak života proveo u trapističkom samostanu u Engleskoj.
Preminuo je od posljedica aortne aneurizme 20. siječnja 1964. u Leicesteru. Blaženim ga je 1998. proglasio papa Ivan Pavao II. Time je Ciprijan Michael Iwene postao prvi nigerijski blaženik.