Sveti Sigismund Felinski

biskup

( 1822. - 1895.)
spomendan 17. studenoga

 


biskupSveti Sigismund Feliński rođen je 1. studenoga 1822. u tadašnjoj ruskoj pokrajini Wojutyn u Voliniji, u bogatoj plemićkoj obitelji. Roditelji su mu umrli još dok je bio u adolescentskoj dobi. Budući da mu je obitelj bila bogata, mladi Sigismund, njegova braća i sestre imali su odlično obrazovanje. On je studirao književnost na Sorbonni u Parizu. Tamo je upoznavao istaknute poljske imigrante te provodio vrijeme s njima.
Nakon povratka sa studija u Poljsku 1851., ulazi u sjemenište. Za svećenika je zaređen 1855. te je ubrzo ustanovio sklonište za siromašne i Kongregaciju Marijine obitelji. Papa Pio XI. ga je 1862. imenovao varšavskim nadbiskupom i metropolitom. Varšava je u to vrijeme proživljavala teške trenutke jer su četiri mjeseca prije toga, ruske vlasti zatvorile sve crkve. Međutim, slijedeći upute Svete Stolice, novi je biskup ponovno posvetio katedralu i otvorio sve crkve. Tijekom 16 mjeseci, koliko je bio na čelu biskupije, posvetio se vjerskoj i moralnoj obnovi naroda. Posebice je ojačao zajedništvo poljskih biskupa sa Svetim Ocem te se pred ruskim vlastima hrabro posvetio zaštiti slobode Crkve. Zbog toga je bio deportiran u Rusiju i prognan u Jaroslavlj na Volgi, u Sibir, na 20 godina. U zatvoreništvu je pomagao slabima, a posebno svećenicima, te su ga tamo već zvali „sveti poljski biskup“. U pregovorima između Svete stolice i Rusije 1883. svetac je ipak pušten iz Sibira. Premješten je u Tarsus gdje je živio posljednjih 12 godina svog života.
Preminuo je u Krakowu, gdje je bio u prolazu. Preminuo je na glasu svetosti, 17. rujna 1895. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II., a svetim papa Benedikt XVI. 11 listopada 2009.