Blažena Marija Pilar Martinez Garcia

sa dvije sestre karmeličanke - mučenice

(1877. - 1936.)
spomendan 24. srpnja

 


mučeniceZa vrijeme Španjolskog građanskog rata 1936., komunisti su ubili tri karmelićanke u Guadalajari. One su bile pedesetosmogodišnja sestra Marija Pilar sv. Franje Borgia (rođena Jacoba Martinez Garcia (rođena u Tarazona kod Saragoze 30. prosinca 177.) tridesetjednogodišnja sestra Marija od Josipovih anđela (rođena Marciana Valtierra Tordesillas), i dvadesetsedmogodišnja sestra Tereza Malog Isusa (rođena Eusebia Garcia y Garcia).
Te iste godine, 22. srpnja, dok su vojnici bili u gradu i vrebali, 18 časnih sestara iz samostana sv. Josipa, prerušenih u običnu odjeću bježale su ulicama. Neke su pronašle utočište u katoličkim obiteljima dok su se sestre Marija od Anđela, Marija Pilar i Tereza zajedno s još dvjema sestrama sakrile u podrum Hibernia hotela.
Dva dana poslije, 24. srpnja, pet sestara je napustilo hotel i otišlo u obližnju kuću dok su tri mučenice krenule uz ulicu. Vojnik koji je jeo u parkiranom autu prepoznao ih je i povikao svojim suborcima: “Pucajte! One su časne sestre!” Sestra Marija od Anđela preminula je odmah nakon što su je upucali. Sestra Marija Pilar viknula je “Živio Krist Kralj!” kada su je upucali, međutim nije odmah preminula pa su je vojnici nožem izranjavali te je preminula od velikog gubitka krvi govoreći “Bože, oprosti im. Ne znaju što čine.” Sestra Tereza nije ozlijeđena u ovom napadu, pa su nju vojnici odveli na groblje želeći je silovati, no ona je putem stalno pričala protiv komunista, što je naljutilo vojnike te su joj zapovjedili da hvali komunizam. Na svaku njihovu zapovijed sestra Tereza je poviknula: “Živio Krist Kralj!” Tada su joj naredili da stane, a ona je raširila ruke tvoreći tako križ. Pucali su joj u leđa. Papa Ivan Pavao II., proglasio ih je blaženima 1987.