Blaženi Ivan Prassek

Balženi Ivan Prassek

svećenik, mučenik

( 1911 - 1943.)
spomendan 10. studenog

Blaženi Ivan Prassek je rođen 10. kolovoza 1911. u Hamburgu (Njemačka). Odrastao je u radničkoj obitelji koja nije imala mnogo, ali je imala dovoljno za skroman život. Uz brojne osobne žrtve i odricanja Ivan  je uspio upisati i završiti teologiju u Osnabrücku. Ondje je 1937. i zaređen za svećenika, a dvije godine poslije toga poslan je na pastoralnu dužnost u Lübeck. Ivan Prassek je ubrzo nakon dolaska postao omiljen i poštovan, a isticao se u radu s mladima. Javno je počeo iskazivati nepomirljive razlike između Katoličke crkve i nacional-socijalističke ideologije i režima. Upozoravao je mladež i vojnike na antisemitizam i osuđivao u svojim propovijedima ubijanje Židova. U to vrijeme je veliki broj Poljaka bio prisiljen raditi u Lübecku, zato je Prassek naučio i poljski kako bi mogao raditi i s njima. Gestapo je ubrzo počeo pratiti njegov rad. Nije trebalo dugo da bude ocijenjen kao nepoželjan. Uhićen je 1942.
Suđenje je čekao više od godinu dana u nehumanim uvjetima. S njim u zatvoreništvu su bili katolički svećenici: Eduard Müller i Hermann Lange te jedan protestantski pastor Karl Friedrich Stellbrink. Zatvoreni iz istih razloga kao i Prassek. U hladnoći i bez hrane, zdravlje ovog blaženika bilo je ozbiljno narušeno. Suđenje svim svećenicima bilo je u lipnju 1943. i svi su dobili istu presudu – smrt. Pogubljeni su 10. studenoga 1943., u razmaku samo nekoliko minuta jedan nakon drugog. Ubijeni svećenici postali su poznati kao mučenici Lübecka.
Papa Benedikt XVI. proglasio je Ivana Prasseka kao i ostale mučenike Lübecka blaženima 2011. Istom prigodom Katolička crkva je izrazila počasno sjećanje na ubijenog pastora.