Sveti Dionizije Korintski

biskup

( + 180.)
spomendan 8. travnja

 


 

biskupBiskup Dionizije Korintski je bio izuzetan crkveni vođa u drugom stoljeću, i vješt orator. Sada se najviše pamti kao crkveni pisac čime je želio podučavati, opominjati i tješiti one koji su daleko. Danas još uvijek postoji nekoliko pisama koje je on pisao različitim crkvama. Posebno su vrijedna ona kojima bilježi mučeničke smrti Svetih Petra i Pavla u  Rimu. Kaže da nakon što su Korint uputili u tajne vjere, oba apostola su otišli u Italiju gdje su svoje svjedočanstvo zapečatili svojom krvlju.
Sveti Euzebije, crkveni povjesničar, spominje nekoliko njegovih poučnih pisama upućenih drugim crkvama. Jedno proširuje zahvalom crkvi Rima pod pontifikatom Svetoga Sotera tradicionalnim milostinjama koje su od nje primili. Piše: "Od samog početka, vaš je običaj darovati milostinju svim mjestima, i mnogim crkvama nabaviti ono najbitnije za preživljavanje. Šaljete pomoć onima u potrebi, posebice onima koji rade u rudnicima, čime slijedite primjer vaših otaca. Vaš blagoslovljeni biskup Soter toliko je daleko od iskvarenosti vaših predaka tako da se izdigao iznad njih; ne treba ni spominjati utjehu i savjet koje je on, srcem nježnog oca kao prema svojoj djeci, dijelio svima koji su mu dolazili. Danas smo proslavili Dan Gospodnji i pročitali vaše pismo kao što smo do sada čitali ono što nam je pisao Klement." On pod tim misli da oni u crkvi čitaju pisma s poukama nakon što se pročita Sveto Pismo i proslave božanska otajstva.
Na drugom mjestu Dionizije se žali na žestoku herezu koja je nastala prihvaćanjem poganskih filozofskih načela, a ne pogrešnih tumačenja Pisma. Dionizije ističe izvore heretičkih pogrešaka i filozofsku sektu iz koje proizilazi svaka hereza.
Grci časte Svetog Dionizija kao mučenika jer je mnogo patio zbog vjere, iako se misli da je umro u miru, dok rimokatolička Crkva ga naziva ispovjednikom. Papa Inocent III. prenio je njegove ostatke u opatiju Saint Denys pored Pariza gdje redovnici vjeruju da se radi o Dioniziju Areopagu. (Benedictines, Husenbeth).