Sveti Longin

rimski vojnik, mučenik

(+2. 12. 37.)
spomendan 15. ožujka

Po naređenju satnika rimski vojnik Longin je kopljem probo Isusov bok. Krv Kristova potekla je kao iz izvora. Kaplje Krvi Kristove poprskale su bolesne oči rimskog vojnika. On je u trenutku čudesno ozdravio. Krštenjem je postao kršćanin. Malo zemlje natopljene Kristovom Krvlju stavio je u metalnu kutiju te putovao s njom do Mantove.

Longin je potjecao iz pokrajine Isaurije, u Maloj Aziji. Kad je nastupilo progonstvo, Sveti Longin je relikviju Krvi Kristove zakopao u zemlju kod Mantove i vratio se u Cezareju Kapadocijsku, gdje mu je kao mučeniku odrubljena glava 2. prosinca 37. godine. Pokopan je pokraj Kapadocije. Kosti mučenika Svetog Longina prenesene su u Mantovu 533. Papa Inocent VI. uvrstio je mučenika Longina u popis svetaca 2. prosinca 1340. U rimskom popisu mučenika spomen mu je 15. ožujka.

U Mantovi, na  sjeveru Italije časti se relikvija  Krvi Krisotve u bazilici Svetog Andrije. To je  glavno svetište Krvi Kristove s Kalvarije. To je ujedno i kolijevka drugih svetišta Krvi Kristove s Kalvarije.