Sveta Genoveva Torres Morales

djevica, redovnica

(1870. - 1956.)
spomendan 5. siječnja

Rođena je 03. siječnja 1870. u Almenarai, Castile, Španjolska.    Najmlađa od šestero djece. Do osme godine oba njezina roditelja i četvero braće i sestara je umrlo. Postavši tako domaćicom starijem bratu, Genoveva je odrastala u povučeno dijete, naviknuto na samoću.  Zainteresirala se za duhovno štivo oko 10. godine života, i veoma rano spoznala da je jedina svrha života slijediti Boga. Kada joj je bilo 13 godina, noga joj je postala gangrenozna i morali su joj je amputirati. Tada nije bilo anestezije, a noga nikada u potpunosti nije zarasla. Zato je ostatak života provela na štakama.

Od 1885. - 1894. živjela je u Ubožnici koju su vodile Milosrdne Karmelićanke, ozdravljajući, učeći šivati i produbljujući svoj duhovni život. Željela je pridružiti se tim sestrama, ali zdravlje joj nije bilo dobro. Godine 1894. počela je živjeti s dvjema ženama-laicima uzajamno se pomagajući i živeći siromašnim životom ali životom ispunjenim  molitvom.  Želja za pomaganjem siromašnim ženama rasla je u Genovevai, pa joj je 1911. godine kanonik Barbarros predložio da osnuje vjersku zajednicu samo s tom zadaćom. Tako je ona osnovala prvu zajednicu Red Presvetog Srca Isusova i Svetih Anđela (Angélicas) u Valenciji, Španjolska. Godine 1953. dobili su odobrenje od Pape. Veoma brzo zajednica je počela privlačiti mnoge žene, i one kojima je bila potrebita pomoć, a i one koje su željele pomoći. I druge zajednice su se utemeljile diljem Španjolske. Genoveva je  provela ostatak života radeći za te zajednice, čime je svladavala svoj tjelesni i zdravstveni problem, a posebice svoju želju za samoćom. Umrla je prirodnom smrću 05. siječnja 1956. u Zaragozai, Španjolska. Blaženom ju je proglasio Papa Ivan Pavao II. 29. siječnja 1995. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je sveticom u Plazi de Colon, Madrid, Španjolska 04. svibnja 2003.

Razmatranja

"Voljela sam slobodu srca i radila sam i još uvijek radim kako bi je u potpunosti postignula. Ona duši čini toliko dobra da niti jedan napor nije ništa u usporedbi sa slobodnim srcem. "

"Čak i ako budem jako patila, zahvaljujući Božjoj milosti, neće mi ponestati hrabrosti." - Sveta Genoveva

Sveta Genoveva Torres bila je instrument Božje tople ljubavi prema usamljenim ljudima potrebitim ljubavi, utjehe, tjelesne i duševne brige. Njezinu duhovnost hranilo je klanjanje Euharistiji kao oblik okajanja grijeha što je stvorilo temelj apostolatu punom poniznosti i jednostavnosti, samoodricanja i milosrđa. - Papa Ivan Pavao II. u svojoj homiliji na dan kanonizacije Svete Genoveve.