Milosrdni Isus

Odabrani tekstovi iz Dnevnika Sv. Faustine. Slika Milosrdnog Isusa naslikana po želji Spasitelja, po detaljnim uputama svete Faustine. Sada se slika nalazi u crkvi Duha Svetoga u Vilnu (Litva).


"Po slici dijelit ću mnoge milosti, stoga joj svaka duša treba imati pristup." (Dnevnik 570). Gospodin Isus želi ispuniti obećane milosti preko davanjem novih oblika štovanja Božjeg Milosrđa, pod uvjetom našeg pouzdanja u Božju dobrotu i milosrđa prema bližnjemu. Što se više duša pouzdaje, to ga ona više dobiva." (Dnevnik 1578)

1. Slika Milosrdnog Isusa

Crtež slike vidjela je Sv. Faustina u viziji 22. veljače 1931. u ćeliji samostana u Plocku, (Poljska). Gospodin Isus joj je tada rekao: - Naslikaj sliku prema onom crtežu koji vidiš, s potpisom: Isuse, ja se uzdam u Tebe! (...) Ja želim da se ta slika štuje, najprije u vašoj kapeli, a onda po cijelome svijetu. Ja obećavam da ona duša, koja štuje ovu sliku, neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji pobjedu nad neprijateljima, osobito u trenutku smrti. (...) želim da ta slika, koju ćeš ti kistom naslikati, bude svečano posvećena na prvu nedjelju poslije Uskrsa. Ta nedjelja treba biti Blagdan Milosrđa." (Dnevnik 47; 48; 49)

Po slici dijelit ću dušama mnoge milosti, stoga joj svaka duša treba imati pristup. (Dnevnik 570) Naslikana slika je bila izložena u Vilnu (Litva) 26-28. travnja 1935 u kapeli Naše Gospe od Milosrđa.Kad je slika bila izložena, vidjela sam živi pokret Isusove ruke. Napravio je veliki znak križa."(Dnevnik 416)  28. travnja 1935, nakon pobožnosti svećenik je uzeo Presveto da bi podijelio blagoslov. U tom trenutku vidjela sam Isusa kao na slici. Gospodin je blagoslovio i zrake su silazile na cijeli svijet. (Dnevnik 420)

2. Blagdan Milosrđa

- Ja želim, da Blagdan Milosrđa postane utočište i zaklon svim dušama, posebno jadnim grešnicima. (...) Ona duša, koja se ispovijedi i primi Sv. pričest dobiva savršeni oprost od krivnja i kazni. Toga dana otvorene su sve Božje ustave kroz koje teku milosti. Neka se nijedna duša ne boji približiti Meni, pa makar njezini grijesi bili crveni kao skerlet." (Dnevnik 699) Kada bi duša bila kao raspadajući leš i, ljudski gledano, oživljavanje bilo isključeno i već sve izgubljeno - drugačije je to kod Boga. Čudo Božjeg Milosrđa potpuno oživljava dušu." (Dnevnik 1448).
Na Moju svetkovinu – Dan milosrđa – prođi cijelim svijetom i dovedi nemoćne duše izvoru Mog milosrđa. Ja ću ih ozdraviti i ojačati. (Dnevnik 206).
Svećenici trebaju propovijedati toga dana dušama Moje veliko i neiscrpivo milosrđe. (Dnevnik 570)

3. Krunica Božanskog Milosrđa

Krunicu je izdiktirao Gospodin Isus sv. Faustini u Vilnu 13-14. rujna 1935, kao molitvu za smirenje i ublaživanje gnjeva Božjega, za naše i tuđe grijehe i grijehe cijeloga svijeta. Ovom molitvom sve možeš izmoliti, kad se to zašto moliš slaže s Mojom voljom." (Dnevnik 1731)

- Neprestano moli krunicu (Božanskog milosrđa) koju sam te Ja naučio. Tko god je bude molio, doživjet će u svom smrtnom času Moje veliko milosrđe. Svećenici će ga pružati grešnicima kao posljednje sidro spasa. Ukoliko bi bio najokorjeliji grešnik - ako samo jednom izmoli tu krunicu, dobit će milost Mog beskrajnog milosrđa." (Dnevnik 687) Kad se ovu krunicu moli kod umirućeg, ublažuje se Božja srdžba i neiscrpivo milosrđe obuzima njegovu dušu." (Dnevnik 811)

4. Sat Milosrđa

U listopadu 1937. u Krakowu (Poljska) Gospodin Isus je naložio štovati sat, vrijeme Svoje smrti, pozivajući se u molitvi na vrijednost i zasluge Svoje muke.
- Kad god čuješ otkucavanje trećeg sata, uroniš posve u Moje milosrđe, proslavljaš Ga i hvališ. Zazivaj Njegovu svemoć cijelom svijetu... U ovom času možeš izmoliti sve za sebe i za druge. U ovom času dolazi milost cijelom svijetu. Milosrđe je pobijedilo pravednost." (Dnevnik 1572) Izvor Mojeg milosrđa je kopljem široko otvoren na križu za sve duše - nisam nikoga isključio." (Dnevnik 1182)

5. Širenje slave Božjeg Milosrđa

- Duše, koje šire slavu Mojeg milosrđa, štitit ću u cijelom njihovom životu kao što nježna majka zaštićuje svoje dojenče." (Dnevnik 1075)Onim svećenicima koji šire i proslavljaju Moje milosrđe dat ću posebnu moć, pomazat ću njihove riječi i srca ću dirnuti onima kojima govore." (Dnevnik 1521)

Sveta Faustina potrudila se otkriti Božje planove osnivanja nove redovničke zajednice i ispunjavala ih je u okviru redovničke poslušnosti. U lipnju 1935 u Vilnu napisala je: Bog traži redovničku zajednicu, koja treba propovijedati Božje milosrđe i izmoliti ga svijetu." (Dnevnik 436)

- Ja želim da postoji takva redovnička zajednica." (Dnevnik 437)S velikom čežnjom čekam žuđeni trenutak u kojem ću se sakramentalno nastaniti u tvojem samostanu. Moj duh će počivati u tom samostanu. Okolici samostana podijelit ću poseban blagoslov." (Dnevnik 570)

Gospodin mi je dao upoznati Svoju volju u tri nijanse, ali sve je jedno:
*Prva - u kojem će duše odvojene od svijeta, izgarati kao žrtve pred Božjim tronom i moliti Božje milosrđe za cijeli svijet... Molit će za blagoslov svećenika i kroz svoju molitvu pripremati svijet za konačni dolazak Kristov.
*Druga - S milosrdnim djelom povezana molitva, posebno će zaštićivati duše djece pred zlim. (...)
*Treća - Molitva i milosrdno djelo, koji nisu vezani zavjetima, njihovo prakticiranje pruža svakom udio u svim zaslugama cjeline. Tom mogu pripadati svi ljudi koji žive u svijetu. Član ovih nijansi trebao bi dnevno učiniti barem jedno milosrdno djelo, najmanje - a može biti i više. To je za svakog lagano ostvarivo, čak i za najsiromašnijeg.

Postoji trostruka mogućnost ostvarivanja milosrđa:
prvo: ....milosrdna riječ - praštanjem i utjehom;
drugo: ..gdje riječi ništa ne postižu - moliti, i to je milosrđe;
treće: ...djela milosrđa. Kad se približi posljednji dan, polagat ćemo račun o tome i primiti odgovarajući vječni sud." (Dnevnik 1155-1158)

Slikanje slike u ozračju Božje nazočnosti, njezino postavljenje na javno čašćenje, širenje krunice Božanskog Milosrđa, osnivanje nove zajednice u Vilnu (Litva), sve je to urađeno zahvaljujući svećeniku Mihaelu Sopoćku. Nova redovnička zajednica osnovana je 1941., zajednički život je započeo u Mysliborzu (Poljska) 25. kolovoza 1947. Vi ste... prve cigle u temeljima pod zdanjem, koje će izrasti po Volji Božjoj." (Pismo vlč. M. Sopoćka, 1947.)

Potvrdu zajednice na biskupskom pravu učinio je apostolski administrator vlč. Z. Szelążek 2. kolovoza 1955. Relikvije Sv. Faustine svečano je unio u samostan u Myslibórzu nadbiskup M. Przykucki 1. kolovoza 1993. Toga dana crkva i samostan snagom njegova dekreta postali su Svetište Božjega Milosrđa.Redovnička zajednica Sestara Milosrdnog Isusa, svoju karizmu - širenje kulta milosrđa i molitve za milosrđe nad svijetom, povezane s djelovanjem, ostvaruje u 24 samostanu u Poljskoj i inozemstvu. Sestre Milosrdnog Isusa djeluju i u Hrvatskoj od 1999.g. i to u dvije kuće, u Dugoj Resi u Puli. Sestre imaju široko polje rada, pa tako šireći karizmu Božjeg Milosrđa rade sa starijima i nemoćnima, sa mladima, sa djecom, te nastoje kult Milosrđa širiti na svim poljima evangelizacije.

Blagdan Božanskog Milosrđa

Kardinal Tarcisio Bertone, Papin državni tajnik, je  31.3. 2008. u 9 sati i 30 minuta predvodio Svetu Misu u crkvi Svetoga Duha, nedaleko od trga Svetoga Petra, gdje se nalazi Centar za duhovnost Božanskoga milosrđa. Vjernici su nakon mise u procesiji s kardinalom došli na trg i sa Svetim Ocem molili 'Kraljice neba'. Blagdan Božanskoga milosrđa slavi se u prvu nedjelju po Uskrsu, a ustanovio ga je blagopokojni papa Ivan Pavao II. 30. travnja 2000. godine kada je proglasio svetom Faustinu Kowalsku.

Govoreći o blagdanu Božanskoga milosrđa u razgovoru za naš radio don Giuseppe Bart, upravitelj crkve Svetoga Duha, rekao je kako je Ivan Pavao II. tijekom svoga pontifikata želio istaknuti kako je Crkva mjesto naviještanja Božjega milosrđa, da se u Crkvi slavi Božje milosrđe, te da je i Crkvi potrebno Božje milosrđe. Tu je istinu potvrdio ustanovljenjem blagdana. Papin se predosjećaj pokazao djelotvornim i plodnim za Crkvu i za čitavo čovječanstvo. Blagdan je zaista novo svjetlo zapaljeno u Crkvi. Velika potreba milosrđa u brojnim je vjernicima i ljudima dobre volje rasplamsala želju da se približe Bogu, ta je pobožnost bez sumnje posljednjih godina napunila crkve. Potvrda je naša crkva, gdje se ispovijeda i pričešćuje na tisuće ljudi. Pobožnost Božanskome milosrđu potresa srce, čak i najtvrđe, grije ga i pokazuje mu put, te svijetu obilježenom nasiljem, mržnjom i terorizmom ulijeva nadu; svi vidimo koliko je Božje milosrđe potrebno za izgradnju ljudskijega svijeta – istaknuo je don Bart.

Govoreći o Božanskome milosrđu rekao je kako je Benedikt XVI. istaknuo da je prava vjera sklad Isusovim srcem, bogatim milosrđem, koje zahtijeva da poput Nebeskoga Oca ljubimo sve ljude: Budite milosrdni kao što je milosrdan vaš Nebeski Otac. Osim toga, Papa je također rekao kako jedino Božje milosrđe može uspostaviti ravnotežu između dobra i zla, počevši od svijeta u malome, odnosno ljudskoga srca. Sestra Faustina Kowalska je svojim mističnim iskustvom jednostavno rekla da je Milosrđe Božje drugo ime Božje ljubavi. Ta poruka još nailazi na brojne prepreke, teologija dakle mora posvetiti veću pozornosti otajstvu Božjega milosrđa, a papa Benedikt XVI. je rekao: „Svijet ima potrebu snažnoga navještaja i svjedočenja Božjeg milosrđa“.

Osvrnuvši se na prvi Međunarodni kongres o milosrđu, koji započinje 2. travnja u Rimu, na godišnjicu preminuća Ivana Pavla II. i traje do 6. travnja, rekao je kako su otajstvo milosrđa, koje je obilježilo pontifikat Ivana Pavla II., te dvije Papine enciklike: 'Bog je ljubav' i 'U nadi spašeni', doveli do održavanja Svjetskoga kongresa, za koji se prijavilo više od četiri tisuće sudionika sa svih kontinenata, a bit će nazočno više od 200 biskupa. Cilj je kongresa učiniti da opća Crkva dublje upozna Božje milosrđe, da ju Milosrđe više potiče u njezinu poslanju. Nadamo se da će kongres pridonijeti boljem prihvatu i razumijevanju otajstva Božjeg milosrđa i njegovu uvođenju u redovni pastoral – istaknuo je don Bart.

Na upit što znači apostol Božjega milosrđa, rekao je kako to znači briga se za sve koji trpe u tijelu i duhu. U svojoj je enciklici 'Bog je ljubav' Papa napisao: „Svaki dan smo svjesni koliko se u svijetu trpi zbog mnogolike bijede, materijalne i duhovne. Naše doba zahtijeva novu raspoloživost u potpori potrebitima.“ U tome kontekstu biti apostoli Božjega milosrđa znači bolesnima, osamljenima, očajnicima, siromašnima, zatvorenicima i osobama udaljenima od vjere, nesebično pružati potporu. Čini se da trpeći svijet vapi za milosrđem. Stoga, možemo zaključiti citirajući Ivana Pavla II. koji je rekao sluteći taj vapaj: Ništa čovjeku nije toliko potrebito koliko Božje milosrđe. Učinite da trpeći kušaju milosrdnu ljubav Božju, budite dakle apostoli Božanskoga milosrđa“.

DRUŽBA SESTARA MILOSRDNOG ISUSA

Sestre djeluju u Hrvatskoj od 23. rujna 1999. godine. Naša karizme je slavljenje, naviještanje i moljenje Božjega milosrđa za cijeli svijet. "Družba sestara milosrdnog Isusa pozvana je u Crkvi da slavi Boga, u Presvetom Trojstvu jedinoga, u otajstvu njegova milosrđa, kroz osobito posvećenje i ukazivanje na Božje milosrđe, koje se u punini objavilo u osobi Isusa Krista." (Konstitucije kongregacije)

Utemeljitelj naše Družbe je svećenik prof. Mihael Sopoćko (Poljak). Družba je osnovana 1941. u Vilni (Litva), a zajednički život započet je u Mysliborzu (Poljska), 25. kolovoza 1947.

Razlog osnivanja Družbe navela je bl. s. Faustina Kowalska, naša duhovna majka: Bog traži redovničku zajednicu koja će propovijedati Božje milosrđe i izmoliti ga svijetu. Isus je bl. Faustini odjavio da želi upravo takvu redovničku zajednicu.

Kongregacija sestara milosrdnog Isusa je kontemplativno-aktivna Družba. Sestre vode vrtiće, škole, bolnice, staračke domove, domove za nezbrinute majke, te pomažu u župama. Družba je biskupskog prava od 1955., a broji 110 članica koje žive u 21 zajednici.

Geslo Družbe je: Isuse, ja se uzdam u tebe!; a pozdrav glasi: Uzdajmo se u Gospodina!