Sveti Franjo Paolski

pustinjak

(1416. - 1507.)
spomendan 2. travnja

Sveti Franjo Paolski rođen je 1416. godine u Paoli u Kalabriji, Italija a umro 2. travnja 1507. u Plessisu u Francuskoj. Već prije svoje dvadesete godine počinje okupljati sljedbenike, koji su uskoro postali vrlo brojni.

Franjevačkoj redovničkoj zajednici koju je osnovao daje naziv "najmanji" i propisuje vrlo strog život s neprestanim postom, odricanjem uživanja mesa i vina. Njegov je život bio ispunjen radom, šutnjom, postom i noćnim bdjenjima. Bio je čudesan radnik, branitelj siromašnih i potlačenih. Govorilo se da može čitati misli. Kralju Ferdinandu od Napulja i njegovim sinovima davao je neželjene savjete.

Na zahtjev pape Siksta IV. otputovao je u Pariz kako bi Luju XI. pomogao da se pripremi za smrt. Koristeći tu poziciju utjecao je na nacionalnu politiku pomažući vraćanju mira između Francuske i Britanije savjetujući ženidbene veze među vladajućim obiteljima, te između Francuske i Španjolske uvjeravajući Luja XI. da vrati otetu zemlju.

Umro je dok je još bio na dvoru u Francuskoj. 1562. hugenoti su razvalili njegov grob, pronašli njegovo tijelo netaknuto i spalili ga. Kosti su sačuvali katolici i poslane su u razne crkve kao relikti. Crkva je Franji odala priznanje proglasivši ga svecem već 12 godina nakon smrti. Bila je 1519. godina kada je poplava reformacije s teškim posljedicama počela osvajati Njemačku i velik dio Europe. Renesansni je papa Leon X., vođen Duhom Svetim, kanonizirao sv. Franju i time upravio pogled kršćanskog puka prema jednom kršćaninu koji je istinski živio prema Evanđelju.