Sveta Doroteja iz Cezareje

djevica i mučenica

( +311.)
spomendan 6. veljače

 


 

djevica i mučenicaSveta Doroteja je rođena u Cezareji, Cappadocia (sada Armenija); umrla u istom mjestu mučeničkom smrću 311. godine. Priča o Svetoj Doroteji, onako kako je došla do nas, je legendarna. Kada je mlada djeva, Doroteja, zbog kršćanstva bila utamničena tijekom Dioklecijanovih progona, obratila je dvije odmetnute čuvarice zatvora koje su poslane da je zavedu. To je razbjesnilo Fabricija, upravitelja Cezareje, koji ju je osudio na smrt.

Na putu prema stratištu, Doroteju je okrutno dražio odvjetnik po imenu Teofil zbog toga što je odbijala da se uda ili obožava idole. Podrugujući se tražio je da mu pošalje voće i cvijeće iz vrta u kojem će ona kako je radosno najavila uskoro biti. Kada je kleknula da bi joj odrubili glavu i počela se moliti, jedno dijete (ili anđeo) čudesno se pojavilo s košarom zlatnih jabuka i ruža. Ona je uzela ubrus i na njega stavila tri ruže i tri jabuke. Zatim je zamolila dijete da ih odnese Teofilu i rekne mu da će se vidjeti u vrtu. Kada je on vidio ove darove, obratio se na kršćanstvo, a kasnije je i sam doživio mučeničku smrt. Prije nego što je ubijena, Doroteja je bila razapeta na spravi za mučenje. Zabilježeno je da se još uvijek smiješila kada se sjetila obraćenih čuvarica.

Iako rane martirologije, poput onih svetog Jeronima, svrstavaju njezinu smrt u Cappadociji tijekom Dioklecijanovih progona, ime Svete Doroteje nije poznato u kalendarima na Istoku. Postojala je još jedna sveta djevica koju je Rufin zvao Doroteja, bogata i plemenita žena iz Aleksandrije, koja je propatila mučenja i dobrovoljni izgon kako bi sačuvala vjeru i djevičanstvo protiv surove požude i tiranije cara Maksima godine 308. kako su to zabilježili Euzebije i Rufin. Ali mnogi vjeruju da je ova druga djevica, čije ime Euzebije nije spomenuo, poznata Sveta Katarina Aleksandrijska.

Središte njezinog štovanja bili su Italija i Njemačka, iako se ona prikazuje i na vitrajima i slikama u crkvama u Engleskoj u 15. djevica i mučenicastoljeću. Sveti Aldhelm (umro je 709.) znao je legendu o njoj, a kasnije je ta legenda bila osnova drame Johna Massingera i Thomasa Dekkera Djevica Mučenica (1622. g.) i pjesama Switburnea i Gerarda Manleyija Hopkinsa. Vjeruje se da Dorotejini ostaci leže u njezinoj crkvi u Rimu (Attwater, Benedictines, Bentley, Delaney, Encyclopedia, Farmer, Husenbeth)

U umjetnosti Sveta Doroteja je djeva koja nosi košaru s voćem i cvijećem, posebice ružama koje su njezin znak. Ponekad anđelov pratitelj nosi košaru (Tabor). Katkad ona se prikazuje: 1) kako vodi dijete Isusa za ruku, 2) s košarom voća i djetetom Isusom kako jašu konjića za ljuljanje, 3) u voćnjaku s djetetom Isusom na stablu jabuke, 4) okrunjena cvijećem i okružena zvijezdama dok kleči pred krvnikom, 5) okrunjena s košarom cvijeća u rukama, 6) okrunjena s košarom cvijeća i palme okružena zvijezdama, 7) pokrivena velom dok drži nebeske jabuke na grani, i 8) pokrivena velom s cvijećem na krilu.

Sveta Doroteja je zaštitnica pivara, mladenki, cvjećara, vrtlara, babica i tek vjenčanih parova.

 

Na slici: Mučeništvo Svete Doroteje