Sveta Janja Asiška

djevica i klarisa

(1197. - 1253.)
spomendan 16. studenoga

djevica i klarisa

Sveta Janja Asiška - sestra je Svete Klare, utemeljiteljice "Reda siromašnih sestara", klarisa. Rodila se u Asizu 1197. godine, na krštenju je dobila ime Katarina. Kći je Favaronea Offreduccija i Hortulane, te sestra Svete Klare. Nakon što je Klara napustila njihov plemićki dom, odluči se i Katarina slijediti svoju stariju sestru prihvativši život siromaštva te uzme ime Janja. Jedno je vrijeme u samostanu Sv. Damjana, a onda pođe u Firencu gdje je otvorila samostan klarisa gdje je bila poglavarica. Potom je osnovala samostane klarisa u Mantovi, Veneciji i Padovi.

Veoma je željela povratak u Sveti Damjan što joj je omogućeno te je u njemu živjela sve do smrti                     27. kolovoza 1253. godine.  Od njenog groba su bježali zlodusi, a Dog je tamo ostvarivao brojna čudesa.
Njezino je štovanje odobrio Benedikt XIV. Spominjemo da su Svetu Klaru i Svetu Janju kasnije slijedile najmlađa sestra Beatrica i majka Hortulana. U Katoličkoj Crkvi je spomen Svete Janje Asiške 16. studenoga,a u Franjevačkom redu 19. studenog.