Sveti Arnold Janssen

Sveti Arnold Janssen

svećenik - misionar

(1837. - 1909.)

Spomendan 15. siječanj


Sveti Arnold rođen je 5. studenog 1837. u Gochu u Njemačkoj. Roditelji koji su uz njega imali još devetero djece odgajali su ga u vjerskom duhu i samim time mu podarili predanost koju je osjećao još kao dječak. Svećenik je postao 1861., tada je počeo predavati u školi u Bocholtu gdje je bio poznat kao strog ali pošten profesor. Zbog svoje izuzetne posvećenosti Srcu Isusovu, postavljen je za dijacezanskog rektora apostolata za molitvu.
Svojim radom je uvidio probleme koje kršćanska Crkva ima, te primijetio potrebu za misionarima u čitavom svijetu. Želio je uključiti katolike njemačkog govornog područja u misijski rad. U rujnu 1875. osnovao je Njemačko misijsko sjemenište u Nizozemskoj. Vodio je sjemenište i ideju 34 godine. Družba Božanske Riječi, kako je sv. Arnold nazvao misiju, širila se čitavim svijetom vrlo brzo. Volonteri su bile žene podjednako kao i muškarci a određena skupina časnih sestara je bila uz misiju od samog početka. Sv. Arnold shvatio je potrebu ženske misijske kongregacije te podržao osnivanje Služavki Duha Svetoga 1889., a nakon toga i ogranka pod nazivom Služavke Duha Svetoga vječnog klanjanja. Do trenutka njegove smrti, širom svijeta je bilo više od 1500 svećenika, braće, misionara i sestara.
Sv. Arnold Janssen preminuo je 15. siječnja 1909. Nakon njegove smrti misijski rad je nastavio i danas ima zavidan broj misionara širom svijeta. Svetima ga je proglasio 2003. papa Ivan Pavao II.