Sveti Didak Alkalski

brat laik,franjevac, čudotvorac

(1440. - 1463.)
spomendan 13. studenoga

brat laik,franjevac, čudotvorac

Svečevo je ime prema latinskom "Didacus", izvorno mu je španjolsko ime Diego de Alcala de Henares. Negovi ga osiromašeni roditelji dali na sktb pustinjaku koji je živio nedaleko od Didakovog rodnog grada San Nicolasa del Puerto.  U mladosti se posvetio samoći i pokori, uzdržavao se od malog vrta, pravio je košarice i kuhinjsko posuđe, a pomagao je i siromahe.

Osjetivši poziv za redovnički život stupio je u Red Manje braće u kojemu je kao samostanski brat vršio najobičnije službe. Bog ga je obdario karizmatskim darovima, napose ulivenim znaanjem. Braća su ga cijenila te mu povjeriše službu gvardijana, a 1441. godine i vodstvo misije u Fuerteventuri na Kanarskim otocima koje je napustio pod pritiskom kolonizatora. Vratio se u Španjolsku 1449.

Hodočasti u Rim na proglašenje svetim Bernardina Sijenskog 1450. godine  U Rimu je ostao kao bolničar u samostanu Ara Coeli.Požrtv ovno je pomagao okuženicima od kuge.Njegovi životopisci spominju brojna čudesa ozdravljenja onih za koje se skrbio.  Na koncu se vratio u Španjolsku te je preostale godine svoga života proveo u samostanu u gradu Alcala de Henares. Posvetio se samoći, pokori i kontemplaciji.

Umrro je u Alkali 1463. godine.Didaka je proglasio svetim papa Soksto V. 1588. godine. Postao je jedan od najpolularnijih Svetaca Španjolske.  "Stoga, Bog, Otac milosrđa, koji nam učini mnoge divne stvari, uresi svoga malenog i poniznog slugu svojim nebeskim darovima, raspali s vatrom Duha Svetoga, i svoju desnicu - po zagovoru Svetog Didaka, kako u životu tako i poslije smrti - ispruži u mnogim ozdravljenjima , znakovima i čudesima.  Po tome Didak dobi slavno ime ne samo među svojom subraćom, nego i među drugima."Iz bule pape Siksta V. o proglašenju svetim Sv. Didaka. Sveti Didak pomaže nebrojenim bolesnicima, njeguje ,liječi i hrani, iscjeljuje slijepe, oživljuje utopljenika,tješi i hrabri prestrašene.