Sveta Marija iz Oigniesa

udova

(1177. - 1213.)
spomendan 23. lipnja

udovaRodila se 1177.godine od bogate građanske obitelji u Nivellesu - Brabantu (u današnjoj Belgiji). Već od djetinjstva je pokazivala znakove pobožnosti i jednostavnosti. Nije voljela raskošne haljine sa ukrasima, nakitom. Imala je dosta neprilika sa svojom mamom koja je htjela da joj kći bude moderna.

Uz molitvu je Sveta Marija dosta i postila.  Da svoju kćer nekako unormali udaju je  već sa 14 godina  za plemenita mladića. No on nije preodgojio nju – već je prihvatio i on zajedno  sa ženom moliti i postiti. Mnogo su pomagali siromahe. Bogati su ih mještani ismijavali. Odselili su se na rub grada među gubave.

Sveta Marija je imala mistični usret sa Isusom pred Raspelom. Zato je često razmatrala Isusovu Muku.Uz to se i bičevala.  Jela je samo jednom na dan – crni kruh i povrće. Više puta pola tjedna nije uzimala nikakve hrane. Više mjeseca je živjela samo o kruhu i vodi.  Njezino je srce bilo ujedinjeno s Bogom. Radeći ona je molila.

To nije bilo uobičajno u ono virjeme. Veoma je častila Isusovu prisutnost pod Euharsitijskim prilikama. Pred Euharistijom u molitvi provodila je ona  više sati po danu  i po noći. Tada se Euharistija čuvala u posudi u obliku goluba – i visjela je iznad oltara.

Kada su joj god dopustili, primila je  Tijelo Kristovo u Pričesti.  Molila je svećenika kada je služio Svetu Misu – da neko vrijeme nakon Svete Mise ostavi kalež na oltaru, da u zgodama kada joj je nemoguće primiti Tijelo Kristovo  da bi barem promatrajući kalež mogla se duhovno pričestiti. Nakon smrti supruga Sveta Marija se naselila uz Marijino svetište u Oignesu (biskupija Namur) i živjela je sa par pobožnih žena. 

U svojoj bolesti i duhovnim nevoljama i kušnjama nalazila je u Svetoj Pričesti utjehu za dušu i čak tjelesno osnaženje. Pred smrt 53 dana joj je Sveta Pričest bila jedina hrana, od druge je imala veliku odvratnsot. Pred samu smrt ukazala joj se Majka Božja i najavila skori odlazak sa zemlje.  Umrla je 23. lipnja 1213. Relikvije se Svete Marije udovačaste u Gospinom svetištu u Oigniesu. Njen život opisao je kardinal Jakov Vitry.