Sveta Julijana Falconeri

službenica Marijina

(1270. - 1341.)
spomendan 19. lipnja

službenica Marijina Rođena je 1270. u jednoj od najbogatijih i najuglednijih obitelji grada Firenze. Roditelji su joj bili u poodmakloj dobi.  Prve riječi koje je mala Julijana naučila govoriti  su sveta imena Isusa i Marije. Kako je rasla u dobi  tako i u pobožnosti. Kod svih pobožnosti je voljela klečati pred malim oltarićem koji si je sama načinila. Na oltariću je bila slika Presvete Bogorodice. Kako je na pobožno štivo i molitvu koristila dosta vremena, majka  joj jednog dana reče: “Ako se ne trudiš naučiti sve što je potrebno znati jednoj ženi i domaćici, neću ti moći naći muža.”

Mala joj Julijana odgovori: “Ne boj se, majko! Kad dođe vrijeme za to, pobrinut će se Majka Božja!”Njezin stric Sveti Aleksije Falconieri bio je zajendo sa šest prijatelja utemeljitelj Reda slugu Marijinih. Odbila je podnude svojih roditelja za udaju, jer se htjela posvetiti Bogu. Sa 14 godina stupila je među Službenice Djevice Marije, ali je do smrti svoje majke ostala u domaćem stanu.

Potom je prešla u samostan. Kako su druge redovnice upoznale njezinu veliku pobožnost i savršenost, izabrale su je za svoju poglavaricu. Sveta Julijana je svojim primjerom upućivala svoje sestre da uz molitvenu kontemplaciju vrše dijela ljubavi prema siromašnima i bolesnima. Svaki ponedjeljak Sveta Julijana posvetila je dušama u Čistilištu. Uz  molitvu Časoslova za mrtve znala se bičevati za njihovo izbavljenje.

U srijedu i petak nije uzimala nikakve hrane osim Svete Pričesti. U čast Majci Božjoj svake subote postila je o kruhu i vodi i razmišljala o Gospinih sedam  žalosti.  Svaki dio Časoslaova bi završila sa Zdravo Kraljice. Nije se na času smrti usudila primiti Svetu Pričest da je ne bi povratila iz bolesnog želuca. Zaželjela je da se barem pokloni Presvetoj Hostiji. Kada je svećenik Kristovo Tijelo približio tijelu bolesne Julijane, Svetica je blago izdahnula, a nestalo je Svete Hostije. Sestre su prale svetičino mrtvo tijelo i  pronašle pod srcem znak svete hostije. Bilo je to 19.lipnja 1341.