Sveti Anaklet (Kleto)

papa i mučenik

( 79-88.)
spomendan 26. travanj

 


papa i mučenik

Podrijetlom iz Atene. Pokršten od Svetog Petra.Za njegova pontifikata Rimom vlada obitelj Flavija (69-96). To su posljednje godine Vespazijana i vladavina Tita (79.-81.). Izgledaolo je da je za kršćanstvo nastupio trajan mir, bez ikakvih represalija. Dolaskom Domicijana (81.-96.)na vlast, nade su iščezle. Tijekom vladavine Domicijana nastupili su najkrvaviji progoni. I sam  papa Anaklet je pao kao žrtva tih progona.

Papi Anakletu se pripisuje gradnja prve memorijalne crkve na mjestu pogibje Svetog Petra, koja je bila namijenjemžna  uspomeni Svetog Petra, ali i ostalih mučenika.  Biskupima, svećenicima i đakonima - kleru - je odredio da moraju imati kratke kose. To je početak tonzure.

Za njegova pontifikata dogodila se katastrofa koja je imala sve elemente "svršetak svijeta" ( erupcija Vezuva 24. kolovoza 79. godine uništila je Pompeje i Herkulanum). I neki kršćani su očekivali povratak Krista. Očekivanja kršćana  da će se nešto slično dogoditi  Rimu i njegovim bogovima ubrzo su iznevjerena. Godine dana nakon propasti Pompeja (80.) Tito svečano otvara Flavijev anfiteatar uz neviđeno bogatstvo i raskošne igre priređene za plemstvo i puk. To je trebalo poslužiti kao dokaz vječnosti i neumrlosti Rima.

Progoni su se ubrzo nastaavili i pojačali. Rezultat je proljevanje mučeničke krvi.