Blažena Golubica (Colomba) Rijetska

djevica

( 1467. - 1501.)
spomendan 21. svibnja

djevica

Rođena je 1468. u Rieti (Italija). U ranoj dobi, kao djevojčica, tražila je svakodnevnu Svetu Pričest. Ispovjednik se kolebao da joj dade dopuštenje, jer u to vrijeme u tom kraju to nije bilo obićaj. On se obrati jednom biskupu koji je prolazio kroz Rieti za savjet. Biskup pozove na razgovor Kolumbu. Kolumba je oduševila biskupa svojom poniznošću i dubokim odgovorima pa je dao da smije primati svakodnevnu Pričest.

Još mladu roditelji su je htjeli udati za nekog bogatog mladića. Kada je to saznala Kolumba, odreže si kose u znak da ne želi stupiti u brak te ode u crkvu svetog Dominika. Tu utješena primi milost da stupi u samostan. Da to lakše ostvari otišla je u Perugiu te joj kraj samotišta  izgrade samostan za nju. Pridružile su joj se brojne pobožne djevojke. Sveta Kolumba je imala takvu glad za Kruhom Života, da ona bez  njega nije mogla živjeti.

Po svakodnevnoj Pričesti je stekla  toliku milinu i snagu da je u razdoblju od 20. do 27. godine života osim Pričesti nije uzimala nikakvu hranu. Papa Inocent VIII.  koji je tada boravio u Perugi, dao je strogo ispitati tu pojavu i dao o njoj pozitivno svjedočanstvo.Kada je Svetu Kolumbu pitao njezin ispovjednik kako može živjeti samo od Pričesti, ona mu je dogovorila: “Kada ja primam Kruh Života, osjećam se tako sita, duhovno i tjelesno, da gubim želju za svakom zemaljskom hranom, prema kojoj sam dobila gnušanje.”

Svetica je molila Spasitelja da ispovjednik povjeruje njezinoj izjavi. Tada joj Spasitelj reče na sam Božić: “Danas, danas će on prihvatiti tvoje objašnjenje!” Kod treće Svete Mise ispovjednik osjeti nebesku slast i milost da je izgubio tek i želju za zemaljskom hranom, tako da cijeli dan nije ništa uzeo. Slijedećeg jutra mu je rekla Sveta Kolumba: “Sretna sam, dragi oče, da ste okusili moju hranu. Sada iz vlastitog iskustva znate kako ja mogu biti sita uzimajući samo Anđeoski Kruh.”

Jednom drugom zgodom je Sveta Kolumba klečala pred  Svetohraništem i žalila se Spasitelju da je neutješena. Ostala je bez mogućnosti da se s Njim sjedini u  Svetoj Pričesti. Nije bilo tamo prisutan svećenik koji bi joj udjelio Svetu Pričest. Iz Svetohraništa izađe mali oblačić koji se spusti do Svetice. U njemu bijaše Dijete Isus koji se spusti na ruke Svete Kolumbe te ga ona privine na srce.  Napusti je tek nakon prisnog jedinstva. Tada Gospodin odgovori na njezinu žarku želju te poprimi oblik Hostije te je  tako Sveta Kolumba mogla primiti Isusa u svoje srce.Jednom drugom zgodom svetičin ispovjednik je služio Svetu Misu u nekoj udaljenoj crkvi.

Kako nije bilo mogućnosti da Sveta Kolumba primi Pričest, ona se usrdnom molbom obrati Majci Božjoj da joj izmoli milst sjedinjenja s Isusom. Za par časaka dođe Anđeo noseći među prstima sveto Tijelo Kristovo i pričesti Sveticu. Taj je Anđeo naime uzeo komad Hostije sa patene prigodom Svete Mise Kolumbininog ispovjednika. Nestanak dijela Hostije uplašio je svećenika. Svetica ga je zato utješila: “Ne žalosti se! Jedan Anđeo je uzeo komad Hositje sa tvojeg oltara i donio mi  je tako da je sada Isus u mom srcu.” Sveta Kolumba doživjela je veliku kušnju: u liku učenog teologa zloduh je došao i počeo u razgovoru nijekati Isusovu prisutnost u Euharisitiji. Sa velikom mudrošću i hrabrošću je Sveta Kolumba pobila sve nastraje zloduha, te on postiđen ode. Svetici bi objavljeno sa kakvim je to protivnikom imala sukob i pobjedila.

Drugoga jutra svetičin ispovjednik Sebastijan iz Peruse, u životopisu što je napisao o Svetoj Kolumbi,  navodi još jedan mistični doživljaj: Dok je on prikazivao Svetu Žrvu, za vrijeme Pretvorbe kod  podizanja Kaleža  Sveta Kolumba je imala viđenje Krista prikovana na Križ, blijeda i mrtva. Njegovo Srce bilo je probodeno kopljem a Njegova glava bila je oblivena krvlju od trnove krune. Sveta Kolumba je pala u nesvijest, pa kad je došla k sebi rekla je ispovjedniku: “ Moli za mene, moj oče, da bi me Bog poštedio tih žalosnih viđenja ili ću umrijeti od teškog jada.”Sveta Kolumba živjela je kao Isus, samo 33 godine. Preminula je 1501. u Perugi i upisana je martirologij Dominikanaca.