Sveta Katarina Đenovska

udova, pokornica

( 1447. - 1510.)
spomendan 15. rujna

udova, pokornicaRođena je u Genovi 1447. Otac joj je 1438. i 1439. bio napuljski vicekralj. Umro je prije nego se rodila Katarina. Kod  Katarine se primijetio veće zanimanje za molitvu u  dobi od 12 godina. U šesnaestoj godini se udala. Prvih pet godina suprug je bio vrlo rijetko kod kuće. Kroz  drugih pet godina pokušala je zadobiti njegovu pažnju vrlo svjetskim drušvenim životom.

No i u tome nije našla sreću i mira. U zdvojnom stanju pomoli se Svetom Benediktu, da joj  kod Boga izmoli za tri mjeseca tešku bolest.  Pošla se ispovijedati. Na potresan način doživjela je svoje bijedno grešno stanje  i neizmjernu dobrotu i ljubav Božju.  Nakon par mjeseci povratio se i njezin suprug Bogu.  Oboje su  išli u jednu bolnicu dvoriti bolesnike.

Muž joj je umro 1489. Sveta Katarina se sva iscrpila, kada  je u vrijeme epidemije kuge godine 1493. i 1501. bila bolesnicima u Genovi na raspolaganje. Nakon obraćenja počela se svakodnevno pričešćivati, što nije bilo običajno u njezinovrijeme. Njezina ljubav prema Isusu bila je tako snažna, da se počelasusdržavati od svake hrane kroz Došašće i Korizmu kroz 23 godine.

U to razdoblje je ona je živjela samo  od Svete Pričesti i pila ponekad  malo slane vode. Svetoj Katarini su davali iz kaleža nepopsvećena vina, da lakše proguta čestice svete Hostije, što bi ostale u ustima. Tokom godine 1507. ona se teško razboli, pa je kao šezdestgodišnjakinja smanjila  sve svoje postove, ali je do konca života ostala vrlo aktivna.  Umrla je 15. rujna 1510.  Papa Klement XII. upisao je Svetu Katarinu Đenovsku u popis Svetaca 1737.