Blažena Marija Magdalena Martinengo

klarisa kapucinskog ogranka

( 1687. - 1737.)

klarisa kapucinskog ogranka

Rođena je u Brescia (Breši) u Sjevernoj Italiji 1687. u  plemićkoj obitelji Martinengo.Još kao djevojčica izgubila je zemaljski mamu. Većim žarom i ljubavlju častila je i predavala se vodstvu Nebeske Majke. Rado i često je svoje srce otvarala Bogorodici. Revno je molila svetu Krinicu. Sa 18 godina stupila je u strogi samostan klarisa kapucinskog ogranka.  Vrlo je brzo napredovala u svim krepostima. Dane i noći provodila je u molitvi.

Veoma žarka bila je njezina ljubav prema Isusu u Euharistiji. Išla je po trideset puta dnevno na poklon, klanjanje, adoraciju. Kad je željela izmoliti koju posebno veliku milost – molila je potri sata raširenih ruku – kao što je Isus imao na križu. Tom velikom pokorom zaista je zaslužila posebne nebeske darove. Nama neshvatljivim postupcima trapila se bičevanjem i pokorničkim pojasom – cilicijem.

Jednoj sestri koja joj se potuži da je noću muče užasne sablasti  odgovori Blažena Marija M. Martinengo:  “Kad mi je najteže, sklonim se u Rane moga Spasitelja. Tamo sam mirna i sigurna!” Svakog jutra izmolila bi tri Slava Ocu i nastavila ovu molitvu svetim Anđelima: “Sveti Anđeli, pozivam Vas da se poklonite, blagoslovite i zahvalite Presvetom Trojstvu, što me je stvorilo, otkupilo  i pozvalo u serafsku redovničku zajednicu.”

Na glasu svetosti je završila zemaljski  život 27. srpnja 1737.  Papa Lav XIII. upisao ju je u popis blaženika 1900. i časti se 27. srpnja.