Blažena Ana Marija Taigi

supruga, majka i Trećoredica   Reda Presvetog. Trojstva

( 1769. - 1837.)
spomendan 9. lipnja

žena majka u Institutu laičkom Presv. TrojstvaRodila se 29.svibnja 1769. u Sieni (srednja Italija) kao kći ljekarnika Ljudevita  Gianettia i i Marije Masi.Krštena je sljedeći dan. Nakon pet godina su morali sve prodati i sele u Rim.  u Vječnom gradu Ana je pohađala školu dvije godine kod sestara  Družbe Svetog Filipa Nerija. Nakon školovanja obavljala je razne poslove. Bila je i sobarica da  bi pružila pomoć roditeljima. Ana Marija je naučila šiti kod neke krojačice pa služila kod neke gospođe. Inače njezina majka je služila i opskrbljivala cijelu obitelj.  Udala se za Dominika Taigia, koji je bio u službi kod kneza Chiglia.

Sa mužem je stanovala u maloj kući uz  kneževu palaču. Njezin muž je bio vrlo grub i nagao čovjek. Da ne razljuti muža, morala mu je često ugađati. Rodila je četiri sina i tri  kćeri.  Troje djece je umrlo u djetinjstvu. Uz to što je Ana Marija bila lijepa, voljela je, naročito na blagdane, svraćati pažnju na sebe. Dok je jednom nakićena prolazila Trgom Svetog Petra naišla je na strogi pogled jednog redovnika. Doživjela je izvanrednu milost prosvjetljenja.

Potražila je redovnika kojega je srela, načinila životnu ispovijed te započela život molitve i pokore. Ispovjednik ju je poučavao kako da svakodnevne dužnosti pretvori u molitvu i pokoru. Sve radi i podnaša izvanrednom vedrinom srca. Žrtvuje se za obraćenje grešnika. Stupila je u Treći red  Presvetog Trojstva. Popela se do vrhunaca kršćanskih kreposti. Išla je svakodnevno na Svetu Misu pod kojom se pričešćivala.

Čim bi primila Isusa u Euharistiji počeo je zanos. Jednog dana za vrijeme Svete Mise ukazao joj se Isus u Euharistiji. Najprije je u Svetoj Hostiji vidjela prekrasan ljiljan u punom cvatu, a na njemu kao da je prijestolje i pojavio se Spasitelj u nadnaravnoj ljepoti. Dok se divila viđenju čula je glas koji joj reče: “Ja sam poljski cvijet, Ja sam  kao neokaljani  ljiljan  sav tvoj. Ja sam tvoj osamljenik i svih koji uzimaju svoj križ i idu Mojim stopama. Onaj koji želi postići Nebo treba provoditi  pokornički život.” Mnogi su je molili za savjet. Čak su je s tom nakanom pohodili Pape Pio VII., Lav XII, i Grgur XVI.

Blažena Ana Marija Taigi znala je posve sigurno sudbinu mrtvih. Njen je pogled dopirao sve dqo krajeva zemlje i tamo otkrio ljude koje nikada prije nije vidjela, prodirući pritom u dubinu njihovih duša. Jedan je letimičan pogled bio dostatan; na što bi god usmjerila svoje misli, to joj se razotkrilo i bila bi joj data spoznaja o tome. Vidjela je čitav svijet onako kako mi gledamo pročelje neke zgrade. Bilo je jednako i s pojedincima i s narodima; vidjela je uzrok njihovih nevolja, kao i lijek kojim se one mogu ukloniti.
Zahvaljujući ovom trajnom i nesvakidašnjem čudu, siromašna je supruga Domenica Taigia postala teologinjom, učiteljicom i proročicom. To je čudo potrajalo punih četrdeset i sedam godina. Siromasi ovoga svijeta su, jednako kao i velikani i prvaci Crkve, dolazili k njoj tražeći savjet ili pomoć. Našli bi je zauzetu kućanskim poslovima, a nerijetko i bolesnu. Nikada im nije odbila niti zadnju koricu kruha niti najdragocjeniji trenutak svoga vremena, dok bi, s druge strane, odbijala svaki poklon ili hvalu.
Najmoćniji je prijatelji nisu mogli nagovoriti da im dopusti neka njenoj djeci pruže bolje uvjete od onih u kojima su rođeni. Kada bi se našla na kraju sredstava za život, rekla bi to Bogu, i On bi joj poslao sve što je trebala. Smatrala je kako je dobro živjeti od danas do sutra, poput ptica. Jedna joj je kraljica, izagnanica u Rimu, željela dati novac. "Gospođo," rekla je ona, "kako ste smiješni! Ja služim Bogu, a On je bogatiji od vas."
"Doticala bi bolesnike, i oni bi ozdravljali; upozoravala bi druge na kraj koji im se bliži, te bi oni umirali svetom smrću. Podnosila je teška trpljenja za duše u Čistilištu, te bi joj duše, jednom oslobođene, dolazile zahvaljivati... Trpila je na tijelu i u duši... Shvatila je kako je njena uloga ispaštati grijehe drugih, da je Isus združuje Svojoj žrtvi. Evo nekih od njenih proročanstava:

"Bog će poslati dvije kazne; jedna će biti u obliku ratova, revolucija i drugih zala, i započet će na zemlji. Druga će biti poslata s Neba. Čitavu će zemlju prekriti velika tama koja će potrajati tri dana i tri noći. Ništa se neće moći vidjeti, a zrak će biti ispunjen pošastima koje će biti usmjerene uglavnom na neprijatelje vjere, ali ne samo na njih. Za vrijeme će trajanja te tame biti nemoguće koristiti bilo kakvu čovjekovom rukom stvorenu rasvjetu, izuzev blagoslovljenih svijeća. Onaj tko iz znatiželje otvori prozor i pogleda van ili napusti svoju kuću, na mjestu će pasti mrtav. Za vrijeme ta tri dana, ljudi treba da ostanu u svojim kućama, mole krunicu, te vape Bogu za milosrđe...

Umrla je 9. lipnja 1837. Tijelo joj je ostalo neraspadnuto. U popis Blaženika upisao ju je Papa Benedikt XV. godine 1920.