Sveti Akacije Armenski i drugovi

rimski satnik, mučenik sa tisućama legionara

( oko 120. )
spomendan 22. lipnja

 


rimski satnik, mučenik sa tisućama legionaraSveti Akacije je rodom iz Kapadocije. Bio je satnik u jednoj rimskoj legiji u doba cara Hadrijana (76.-138.), jednoga od najokrutinijih progonitelja kršćana. Ipak, usprkos prijetećim kaznama i općem strahu od carevih doušnika, sve je više legionara prihvaćalo kršćanostvo. Uoći jedne odlučne bitke na brdu Araratu deset tiskuća Akacijevih suboraca prihvatilo je kršćanstvo.  Uslijedile su okrutne kazne: više tisuća krštenih vojnika su bičevani, krunjeni trnovim krunama, razapinjani na križeve i bacani u provalije pune trnja.

Treba spomenuti da se Sveti Akacije nalazi u sastavu 14. svetih pomoćnika. Časti se kao zagovornik u tjeskobama, teškim bolestima, smrtnom strahu i dvojbama.

Na njegov spomendan - 22 lipnja1593. Turci su poraženi kod Siska, pri čemu  je, prema vjerovanju, presudan bio zagovor Svetog Akacija. Od tada se štovanje Svetog Akacija  iz Hrvatske prema sjeveru, te je SvetiAkacija postao patron pokrajine Kranjske i cijele Austrije te zaštitnukom rudara.

 

Sveti Akacije Armenski i drugovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogubljenje više tisuća  krštenih vojnika  u podnožju brda Ararata.