Blaženi Franjo Regis Clet

misionar i mučenik

( 1748. - 1820.)
spomendan 18. veljače

misionar i mučenik

Blaženi Franjo Regis je bio  mučenik i misionar u Kini, lazarist, duhovni sin svetog Vinka Paulskog. On je po rodu bio Francuz. Rodio se 19. kolovoza 1748. u Francuskoj te na krštenju dobio ime velikog francuskog sveca i pučkog misionara, isusovca Sv. Franje Regisa. Ušao je u Družbu misionara Sv. Vinka Paulskoga ili lazarista.

Bilo je to 6. ožujka 1769., tako rekuć, u predvečerje Francuske revolucije, u gradu Lyonu. Za svećenika je zaređen 27. ožujka 1773. Bio je određen za profesora moralne teologije u velikom sjemeništu u Annecyju. Za svoju je službu imao tako veliku stručnu spremu da su ga nazivali "živa biblioteka".

Franjo nije bio samo učen već i veoma pobožan i razborit svećenik pa su ga njegovi poglavari htjeli zadržati u Parizu za rektora sjemeništa ili za učitelja novaka u kući matici. Tu je službu i vršio sve do godine 1791., ali je njegov stari san bio poći u vanjske misije i ondje raditi i žrtvovati se za duše. Zemlja njegovih čežnja i uzdisaja bila je daleka Kina. Put od Lorienta u Francuskoj do Macaoa u Kini trajao je oko 5 mjeseci. Sveti Franjo je bio određen da radi u provinciji Kiang-si. Poslije toga kroz 30 godina radio je u provincijama Hu-Kwang, Hu-pé i Hu-nan. Dvaput je čudesno umakao strašnom progonstvu, ali je za trećega, godine 1818., izdan od jednog otpadnika za 20.000 dinara te strpan u zatvor.

Kroz dugih 8 mjeseci povlačen je od zatvora do zatvora, od sudišta do sudišta. Nije bio nimalo pošteđen. Progonitelji se nisu ništa obazirali na njegovu već poodmaklu dob od 71 godine. Blaženikova jakost u vjeri, postojanost i strpljivost u patnjama zadivili su i same krvnike pa se neki od njih ozbiljno zamisliše odakle tome starcu tolika snaga? Oni nisu znali, ali on je dobro znao da njegova snaga dolazi od Krista, s kime se na osobit način suobličio u tim mukama. Svezanih ruku, nogu i vrata bio je obješen na nekakvo grubo mučilo slično križu.

Lice mu je odsijevalo nebeskim sjajem i nekom nadzemaljskom radošću, premda se gušio u krvi. Tijelo mu je godine 1858. ekshumirano i preneseno u Europu te počiva u kapeli lazarista u Parizu. I on je, kao i Ivan od Triora, istoga dana proglašen blaženim. Blagdan mu slave danas lazaristi kao i biskupije Annecy i Grenoble. I kao što je bl. Ivan dika franjevačkoga reda, tako je blaženi Franjo Regis Clet ponos Družbe lazarista koja je Crkvi dala, a daje još i danas, mnogo vrsnih i vrijednih misionara.