Blaženi Franjo Kęsy i drugovi

Blaženi Franjo Kęsy i drugovi

poljski mučenici

(1920. - 1942.)

spomendan 24. kolovoza

Blaženi Franciszek Kęsy,Czesław Jóźwiak, Edward Kaźmierski, Edward Klinik i Jarogniew Wojciechowski bili su gorljivi dvadesetogodišnji oratorijanci u Poznańu. Mučeništvo su podnijeli 24. kolovoza 1942.

Blaženima su proglašeni 13. lipnja 1999. u Varšavi. Petorica animatora glazbenog, sportskog, kazališnog i liturgijskog života, držali su vjeronauk i promicali mladenačku duhovnost svojih vršnjaka u jednom od najaktivnijih salezijanskih oratorija u predratnoj Poljskoj. U rujnu 1940. Uhićeni su pod optužbom da su članovi zabranjene organizacije. Prvi je zatvoren Edward Klinik. Svojoj majci je pisao: „Za mene se ne brini, jakom vjerom krećem u borbu za život. Ja sam vitez one koja bdije nada mnom i znam da me nikada neće napustiti. Kad su i ostali dovedeni u zatvor zajedno su bili mučeni i svakodnevno ponižavani, no u vjeri su ostali jaki i nepokolebivi. Vezalo ih je istinsko prijateljstvo, bratska ljubav i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji.

Osuđeni su bez mogućnosti da se brane i dokažu da nisu krivi i na kraju strijeljani. Uistinu dali su herojsko svjedočanstvo za vjeru koju su živjeli u svom rodnom Poznańu. Vjera im je davala snagu da evanđeoski mirno slijede i prihvate „Božju volju“ praštajući svojim mučiteljima.

Petorica poljskih mučenika uzor su mladenačke svetosti današnjoj mladeži diljem svijeta, osobito onima koji trpe dok pred svojim progoniteljima odvažno ispovijedaju kršćansku vjeru.