Sveti Jakov (Jacques) Berthieu

Sveti Jakov (Jacques) Berthieu

svećenik, isusovac, misonar i mučenik

/1838. - 1896.)
spomendan 8. lipnja

Sveti Jacques (Jakov) Berthieu rođen je 1838. u središnjoj Francuskoj, u Auvergneu, od roditelja koji su bili zemljoradnici. Kršten je na sami dan rođenja, a obitelj iz koje je potekao bila je duboko prožeta kršćanskim načelima. Studirao je na bogosloviji u Saint-Fouru i bio zaređen za svećenika 1863. Potom je imenovan vikarom u mjestu Roannes-Saint-Mary gdje je ostao devet godina. Zbog svoje želje evangelizirati daleke zemlje i utemeljiti svoj život na Duhovnim vježbama svetog Ignacija, tražio je da pristupi Družbi Isusovoj i ušao je u novicijat u Pauu 1873. u 35. godini. Odlučio je poći u misije te je 1875. brodom krenuo put dalekog Madagaskara gdje je dugo djelovao, gradio crkve i pomagao tamošnjem narodu. 
Godine 1895. pokret Menalamba (Crvena marama) napadao je na Madagaskaru kršćane jednako kao i kolonizatore. Berthieu je nastojao staviti kršćane pod zaštitu francuskih postrojbi, a nakon što mu je francuski pukovnik odbio dati zaštitu, poveo je konvoj kršćana prema Antananarivu i zaustavio se u selu Ambohibemasoandro. Dana 8. lipnja 1896. pripadnici Menalambe ušli su u selo i pronašli Jacquesa Berthieua. Zarobili su ga i skinuli mu odjeću. Jedan od njih mu je otrgnuo križ govoreći: „Je li ovo tvoja amajlija? Time zavodiš ljude? Hoćeš li nastaviti još dugo moliti?“ On je odgovorio: „Moram se moliti dok ne umrem.“ 
Tada ga je jedan od njih udario mačetom po čelu. Berthieu je pao na koljena obilato krvareći. Menalambe su ga tada poveli na put. Nakon otprilike 10 kilometara pješačenja došli su do sela gdje se nalazila crkva koju je izgradio Berthieu. Tu su ga tri puta kamenovali. Jedan mu je od poglavica prišao i rekao: „Odreci se svoje omražene vjere, ne zavodi više narod i učinit ćemo te našim savjetnikom i poglavicom, i poštedjeti te.“ On je odgovorio: „Ne mogu pristati na to; radije ću umrijeti.“ Nakon nekoliko neuspješnih nizova strijeljanja posljednji hitac, ispaljen iz blizine, usmrtio je Jacquesa Berthieua. Njegovo mrtvo tijelo bačeno je u rijeku i nikada nije pronađeno. Blaženim ga je 1965. proglasio papa Pavao VI., a svetim 21. listopada 2012. papa Benedikt XVI. Sv. Jacques prvi je svetac Madagaskara.