Divina Pastora - Božanska Pastirica duša

Divina Pastora

Božanska Pastirica duša

(1703.)

spomendan 3. rujan

Oko 1703. godine u Sevilli, u Španjolskoj, bio je običaj da narod recitirati krunicu po gradskim ulicama koju je predvodio redovnik kapucin, svećenik, pučki misionar po imenu Izidor iz Seville. To je bila intenzivna pobožnost prema Djevici Mariji.

Jednog dana, u pratnji drugog brata, otac Izidor posjetio dućan izvanrednog umjetnika Miguel Alonso de Toval od Escuela Pictorica Sevillana, i opisao mu detaljno Divina Pastora kao što ju je vidio u viđenju:

"U središtu te u sjeni stabla, Djevica Marija sjedi na stijeni, Njezino božansko lice zrači s ljubavlju i nježnošću. Crvena tunika pokriva gornji dio tijela do koljena, opasa bijelom krpom u struku. Ona nosi plavi plašt prebačen na lijevom ramenu i pokriva polovicu leđima prema desno, pastirski šešir, i pokraj njezine desne strane, osoblje njezinoj moći. Ona drži Dijete Isusa s njezine lijeve strane,Janje što odmara na krilu. Ona je okružena s ovacama koje čine njezin stado, svatko drži ružu u ustima, simbol Djevice Marije kojoj se klanjaju. "

Dva mjeseci kasnije, umjetnik je završio sliku. Otac Izidor je bio zadovljan te je sliku nazvao "Divina Pastora de Almas" – ili Božanska  Pastirica duša.

Kasnije, profesor umjetnosti na Sveučilištu u Sevilli, Francisco Gijon, poznati kao jedan od najboljih kipara u gradu, izrezbario je kip  prirodnoj veličini Divina Pastora koja je obučen kao pastirica časne sestre iz Samostana od Utjelovljenja na temelju opisa danog od oca Izidora. Taj kip je izložen na glavnom trgu grada Seville. Štovanje Divina Pastora se brzo proširio po cijeloj Španjolskoj, Americi, Italiji i drugim krajevima.

Papa Lav XIII odobroi je liturgijsko slavlje u čast Divina Pastora 3. Rujna, a prije je bio na 2. nedjelju poslije Uskrsa.