Sveta Nevina Dječica

Sveta Nevina Dječica

mučenici

(1.)
spomendan 28. prosinac


 

 

Židovski kralj Herod dogovorio se sa Sveta Tri Kralja, da mu pri povratku jave gdje se nalazi novorođeni Kralj Isus. Bog se ukazao kraljevima u snu i poručio im, da odu kući bez povratka Herodu, što su i učinili. Herod ih je čekao, dok nije shvatio da se neće vratiti. Želio je dati ubiti Isusa, jer se bojao da će ga zbaciti s kraljevskog prijestolja. To je bila zabluda, jer je Isus došao uspostaviti Kraljevstvo Božje (Nebesko), a ne zemaljsko.

Herod je ljutit i uplašen naredio svojim vojnicima, da ubiju svu mušku djecu u Betlehemu i okolici od dvije godine na niže (Mt. 2,16). Vojnici su to i izvršili. Isusa nisu uspjeli pogubiti, jer je na vrijeme Anđeo u snu poručio Svetom Josipu da s Djevicom Marijom i Isusom pobjegne u Egipat.

Ne zna se točan broj pogubljene djece. U Isusovoj prvoj godini života nakon odlaska Svetih Triju Kraljeva. Crkve ih časti mučenicima, koji su u Raju. jer su nevini stradali za Isusa i umjesto Isusa. U katoličkom kalendaru  slavi se blagdan Nevine dječice 28. prosinca, tri dana nakon Božića.