Blaženi John Henry Newman

Blaženi John Henry Newman

Anglikanski svećenik, obraćenik i kardinal

(801. -1890.)

Spomendan 9. listopad

                                                                                                        

Blaženi John Henry Newmanrođen je u Londonu 21. Veljače 1801. U početku je bio anglikanski svećenik i član Evanđeoske akademske zajednice u Oxfordu. Newman je bio voditelj Oxfordskog pokreta koji se zalagao za povratak mnogih katoličkih vjerovanja u Anglikansku Crkvu i povratak tradicionalnih načina štovanja iz Srednjeg vijeka.  Budući, da nije uspio u tome, napustio je Anglikansku Crkvu 1845. godine i pristupio Rimokatoličkoj Crkvi.

 Papa Lav XIII. dodijelio mu je naslov kardinala 1870. Odigrao je značajnu ulogu u osnivanju Katoličkog sveučilišta Irske,  iz kojeg se razvilo današnje Sveučilište u Dublinu, najveće irsko sveučilište..

Papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim 19. Rujna 2010. tijekom posjeta  Velikoj Britaniji. Blaženi John H. Newman je bio važna osoba u religijskoj povijesti  Englerske 19. Stolljeća.

Blaženi John. H. Newman bio i književnik, napisao je brojna književna djela uključujući popularne himne, autobigrafiju i pjesmu "Sv. Gerontius" (1865.), koja je inspirirala Edwarda Elgara 1900., da napiše oratorij. U Anglikanskoj Crkvi se spomen na blaženog John Menry Newmana slavi 11. kolovoza.