Sveti Erazmo iz Formija

biskup i mučenik

( + 303.)
spomendan 2. lipnja

 


 

biskup i mučenikSvet Erazmo je rođen  početkom 3 stoljeća u Antiohiji. Oko godine 300. bio je biskup u Antiohiji. Krio se sedam godina u Libanonskom goriju kako bi postojanom molitvom izmolio prestanak progonstva pod Dioklecijanom. Hranu mu je donosio jedan gavran. Potaknut pozivom Anđela vraća se u Antiohiju.Stavljen je pred sud i bačen u zatvor. Više puta je bio zatvaran i oslobođen čudesno od Anđela. Na neobjašnjivi način stigao je u Srijemsku Mitrovicu. Doveden je u Jupiterov hram i naređeno mu je da žrtvuje. Međutim se dogodi čudo - Jupiterov kip bi srušen i razbio na komadiće.  Iz kipa je naime izašao ogromni zmaj - kojega je Sveti Erazmo otjerao.  Uslijedila su i brojna obraćenja i krštenja.

Postoji tradicija da je Sveti Erazmo  propovjedao kršćanstvo u Ohridu. Molitvom je uskrisio sina nekog čovjeka po imenu Anastasa i krstio ga.  Tom prilikom je krstio veliko mnoštvo i porušio žrtvenike idola u Ohridu. Još postoji špilja u kojoj je stanovao. Pretvorene je u crkvu. U Ohridu su otkriveni ostatci bazilike u čast Svetog Erazma.

Sveti Mihael je biskupa Erazma pratio u Forimia u talijansku pokrajinu Kampanju. Prelazeći preko Jadrana stišao je oluju.  Navodi se da je u novom mjestu pastorala bio hranjen od Anđela. Mučen je za Dioklecijanova progonstva 303. godine. Živomu su mu rasporili utrobu i čupali organe, a crijeva namatali na vitlo. Stoga je Sveti Erazmo zaštitnik i pomoćnik bolova u trbuhu, poglavito crijevima, i pratećim upalama, te bolovima tijekom poroda. Sveti Erazmo je svrstan među četrnaest svetih pomoćnika. Posebno ga časte mornari i užari. Po njemu su mornari  iskrenje što se za nevremena javlja na jarbolima nazvali vatrom Svetog Erazma - Elma.