Sveta Marija -  Gospa od Anđela

posveta kapele  porciunukle

(  2.8.1216. )
blagdan 2. kolovoza

 


 

posveta kapele  porciunukle

Posveta kapelice Gospe od Anđela bila je 2.kolovoza 1216. godine. Tada je 16. okolnih biskupa po nalogu pape  došli u Asiz  i posvetili ovu zaista malu kapelicu koja je pripadala benediktincima - ali su je na uporabu dobili Sveti Franjo i njegovi drugovi - prva braća franjevaca.

Prilikom posvete kapele biskupi su pročitali pismo kojom se posjet ovoj kapeli uz porethodnu ispovijed - postiže potpuni oprost kazna za grijehe. To je tako veliki oprost - koji su mogli postići križari koji su išli u Svetu Zemlji da ju brane od Saracena ili samo hodočasnici u sveti grad Rim prilikom posjeta bazilike Svetog Petra.  Izvan Rima nijedna katedrala ili bazilika nije imala tako veliki privilegij. Kako je došlo do tog oprosta?

Sveti Franjo jenekoliko dana i noći molio u toj Gospi dragoj kapelici. U noći 16. srpnja 1216. ukaže se pred oltarom Porcijunkule Gospodin Isus i Majka Božja okruženi zborovima Anđela. Isus je ponudio Svetom Franji da kaže neku želju koju mu je On spreman ispuniti. Sveti Franjo nije tražio ništa za sebe, niti za svoj Red. Kako je imao veliku sućut i brigu za grešnike, htio im je pompoći. Zauze se za njih da lakše postignu oproštenje. Zatražio je od Isusa da dobiju potpuni oprost raskajani i ispovjeđeni grešnici koji posjete porcinkulsku kapelicu. Isus mu je rekao da previše traži.  Tada se Sveti Franjo okrene i obrati Majci Božjoj za zagovor. I tako je zagovorom Gospe bi uslišana Franjina molba.

Isus je poslao Svetog Franju u susjedni grad Perugu, gdje se tada nalazio papa, da zatraži oprost. Papa je saslušavši izjavu Svetog Franje odobrio oprost koji je Sveti Franjo dobio od Krista za korist duša - kako živih tako i umrlih prilikom posjeta kapelici Gospe od Anđela. Kasnije su pape taj oprost protegle na sve franjevačke i župne crkve.