Sveta Marija -  Gospa Snježna

Marijanski spomendan

(  5.8.363. )
spomendan 5. kolovoza

GOSPA SNJEŽNA U RIMU

Marijanski spomendanObljetnica posvete bazilike Marije velike u Rimu  u narodu se slavljena kao Gospa Snježna ili Gospa od Snijega. Polovinom četvrtog stoljeća, u vrijeme  Pape Liberija, živjeli su u Rimu pobožni supruzi, veoma odličnog roda i veoma bogati.  Mužu je bilo ime Ivan. Kako nisu imali djece, neznajući kome da ostave njihovu bogatu baštinu, živo su se molili Blaženoj Djevici Mariji da preko nje saznaju volju Božju.  I Presveta Djevica usliša molbe svojih štovatelja, te im se objavi u noći  5. kolovoza 352. godine. Kazala im je da će joj biti veoma milo, ako joj sagrade crkvu na mjestu, gdje će sutra ujutro naći snijega. To isto objavljenje, u istoj noći, imao je i papa Liberije.

U kolovozu mjesecu vladaju u Rimu velike vrućine, pa i noći su veoma tople.  A ipak, začudo sutra ujutro 5. kolovoza vidjeo se u Rimu  mali brežuljak Ekskvilin pokriven snijegom, koji je noću tu pao. Svatko se čudio, dok se nije doznalo za što su doživjeli pobožni supruzi i papa Liberije.

Upoznavši u tom znak Majke Božje,  papa sa svećenstvom i mnogobrojnim narodom u svečanoj procesiji uputi se prema brežuljku Ekskvilinu, i na samom mjestu, koje je bilo pokriveno snijegom , položi temeljni kamen i obiljeržio granice u kojima je podigao veličanstvenu baziliku. Ona je po njemu nazvana i liberijska bazilika prve crkve podignute u čast Majci Božjoj.

Za vrijeme pape Siksta III.   5. kolovoza 432.  preuređena i posvećena  je na Ekskvilinu bazilika u čast Svete Bogorodice, koja je kasnije prozvana „Sveta Marija Velika“.  jer je najčasnija bazilika na kršćanskom Zapadu posveećena Majci Božjoj. – Tako je nastao blagdan Snjeržne Gospe koji se slavio i slavi preko tisuću šetsto godina.

Mala Gospa je svetkovina rođendana Nebeske Kraljice. Svečanobogoslužno slavlje rođenja Kraljice Neba i Zemlje.

Preko izabranbih duša i mistika Nebeska Majka je otkrila da je Njezin dan rođenja 5. kolovoza kada je spomen Snježne Gospe. Poznato je da engleske kraljice i druge kraljice na svijetu imaju redovito dva rođendana - prvi je dan stvarnog rođenja, a drugi je svečanost rođenja krlajice. Tako i naša Kraljica Neba i Zemlje ima gore spomenuta dva rođendana: prvi na Gospu Snježnu a drugi svečani i liturgijski na Malu Gospu  vezano sa blagdanom Bezgrešnog Začeća - 8. prosinca

TEKIJE kod Petrovaradina

TEKIJE kod PetrovaradinaVjerujem da ste čuli za ukazanje Gospe Snježne u Tekijama kraj Petrovaradina u Srijemu. Tamo je podignuta crkva na uspomenu  velike pobjede, koju su kršćani izvojevali nad Turcima zagovorom Majke Božje.   Bilo je to isto 5. kolovoza 1716. Turske je vojske bilo preko 20 tisuća. Kršćansku malobrojnu vojsku vodio je  princ Eugen Savojski. Kršćani su zazvali u pomoć Majku Božju. Ona im je pomogla.  Za vrijeme najžešće bitke,  ukazala se Majka Božja našoj vojsci kao braniteljica i zaštitnica.  Bitka je započela u 7 ujutro, a u podne istog dana stajao je princ Eugen u šatoru ubijenog Velikog vezira.  Od silnih Turaka nije bilo više traga, mnogi su ležali mrtvi a drugi pobjegli u divljem strahu.

Na bojištu je nađena slika Blažene Djevice Marije, posve slična Snježnoj Gospi u Rimu. Tu je sliku  poslije bitke sam princ Eugen ponio u malu kapelu na Tekijama kod Petrovaradina, postavio na oltar, zapjevali su Tebe Boga hvalimo, uz klikovanje vojske i gruvanje 300 topovskih hitaca. Na mjestu kapelice podignuta je crkva sa dva tornja posvećena Gospi Snježnoj.  To je ostalo glavno Gospino svetište katolika oko Dunava.

Crkva izgrađena u spomen pobede austrijske vojske nad Turcima 1716. Na istom mjestu, ranije se nalazila mala kapela bez tornja, koju su Turci srušili tokom XVI vijeka, a na istom mjestu podigli su drvenu džamiju sa minaretom i staništem za derviše. Po tome je nazvaše tekija što na arapskom znači odmorište. Franjevci su je 1687. pretvorili u kršćansku, katoličku crkvu, a 1881 je sagrađena sadašnja, sa dva gotska tornja, sa oltarima u tri hrišćanske varijante, katoličkoj, pravoslavnoj i protestantskoj. Na zadnjem kubetu su krst i polumesec.

KALLIKULUM - Indija

KALLIKULUM - Indija

Rimokatolička  župa u selu Kallikulam , u pokrajini Tamilandu – na samom jugu Indije postala je poznata u Indiji po viđenju i ukazanju Gospe Snježne.

Ljudi su se naselili u Kallikulamu oko 1700. Poslije Krista. Misionari isusovci pomogli su im da prihvate krštenje i katoličku vjeru. Osnovali su malu kršćansku zajednicu.  1770. Seljani su crkvu sa korovom od slame posvećenu Svetoj Mariji.  Obnovljena je 1838. Došla je i 1884. godina

Stanovnici sela i misionari Isusovci odlučili su sagraditi novu crkvu u čast  Gospi. Bili su neodlučni glede mjesta gdje da podignu crkvu. U snu se Gospa ukazala nekolicini starijih seljana i pokazala im mjesto za namjeravanu crkvu. Ujutro su se zajednički posavjetovali i otišli župniku  da mu priopće što im je Gospa obznanila. Župnik je o tome obavijestio susjedne svećenike.  Odlučili su da sa osvjedoče o istinitosti iskaza.  Svećenici i puk su otišli na označeno mjesto. Tog ljetnog kolovoškog dana našli su komad zemlje prekriven snijegom koji je određivao granice crkve koje je Gospa označila.  5. rujna 1884. Započeli su građevinski radovi, a završeni 1886. Posvećenjem Gospi Snježnoj.

To je bilo prvo veliko čudo uz nastanak ovog svetišta  Gospe Snježne koje je završeno 1886. Crkva ima tri tornja,

Glavni visok 38 metara, a dva bočna tornja svaki visok 20 metara. Crkva je visoka 16,50 ,m- dugačka 45,30  a široka 15,80. – Glavni kip  Gospe Snježne donesen je sa  velikim zvonom iz Francuske.

Još  jednom je Gospa Snježna pohodila ovu župu.  Bilo je to navečer 29. ožujka 1939. Oko 18,30 sati.  Gospa se ukazala na humku blizu crkve i blagoslovila selo.  Ukazala se sred sjajne bijele svjetlosti. Šest mladih vidioca vidjelo je Gospu i izvijestilo župnika i seljane.  Župnik i mještani su bili su bili kritični u vezi ukazanja.  Odlučili su zamoliti Gospu da to ukazanje potvrdi nekim prirodnim znakom slijedećeg dana. Sutradan, tog vrućeg ljeta, sušno područje Kallikuluma  zahvatila je neobično jaka kiša. Na humku  gdje se Gospa ukazala, ostavila je znak - otisak  svojih stopala, kao što je Isus na Maslinskoj gori to učinio prilikom Uzašašća. U spomen na Gospino ukazanje ime humka je dobilo naziv: „Humak Gospe Snježne.“

Gospa Snježna ima dakle u Indiji svetište gdje se na stotine čudesnih ozdravljenja događaju svake godine.

Gospi se utječu katolici, budisti, muslimani. Bezbrojni nevjernici s tjelesnim u duševnim patnjama  ozdravili su na duši i tijelu.

www.panimatha.com/

(Godine 1987. u Međugorju BDM je otkirla vidiocma datum svojeg rođenja. Kao dijete  starijih roditelj, rođena je 5. kolovoza 13 godina prije Krista.)