Sveti Hannibal Maria di Franco

Sveti Hannibal Maria Di Franco

svećenik, utemeljitelj Rogacionista

(a851. -1927.)
spomendan 1. lipanj

     

      Sveti  Hannibal Marija Di Francia rođen u Messini (Italija) .Je treći od četvoro djece. Otac mu je umro, kad mu je bilo 15. mjeseci života. 

Budući da je razvio takvu ljubav za Euharistije, dobio posebnu dozvolu (jedinstven u to vrijeme) na dnevno primanje Svete Pričesti. Za vrijeme klanjanja pred Presvetim  shvatio značenje riječi: "Molite!" iz Evanđelja -"Žetva je velika, ali radnika malo. Zato molite Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju "(Mt 9,36. Lk 10,2). Ove riječi su postale temeljna orijentacija za cijeli život.

Nakon studija bio je 16.Ožujak 1878 zaređen je za svećenika.

Nakon konzultacija sa svojim biskupom otišao živjeti u "geto" i sve snage istrošiti u korist siromašnih.

Godine 1882. osnovao je prvo sirotište nazvanopo zaštitniku siromašnih Svetom AntunuPadovanskom.

Misionarskim duhom čeznuo je zagrliti svu siročad i siromašne diljem svijeta.

Za  ostvarenje tih ideala u Crkvi iu svijetu osnovao dvije kongregacije. Godine 1887, Kongregacija Kćeri Božje revnosti (Figli del Divino Zelo) i deset godina kasnije Družbe Rogacionista. Htio je da se članovi tih dviju ustanova, kanonski odobrenih 6. kolovoza 1926, obvezuju da žive po milosti Rogate četvrti zavjet.

 On je bio pravi dobar radnik i svećenik evanđelja prema Srcu Isusovu. Umro u Messini prvi Lipnja 1927, Ljjudi su govorili: "Dođite  vidjeti spavanje sveca".

Otac Hannibal je proglašen blaženim od  pape Ivana Pavla II.  7. listopada  1990. A papa Benedikt XVI. ga je  16.svibnja 2004 . uvrstkio u spisak svetih. On je bio prepoznat kao "autentični pionir i majstor pastoralne zauzetosti."