Sveti Ekspedit iz Melitene

rimski legionar, mučenik

( + 19. travnja 303. )

spomendan 19. travnja

rimski legionar, mučenik Sveti  Ekspedit je bio u Dvanaestoj rimskoj legiji, rimske provincije Armenieana. Bio je zapovjednik cijele legije u kojoj su većina bili kršćani i štitili Jeruzalem od napada barbara.  Za vrijeme ljeta barbarima je nestalo vode, pa je Angurea, jedan od barbara uz magijsku podršku govorio je kako će završiti bitka.  Kad su barbari krenuli na legionare, rimski su vojnici kleknuli i molili, pa nakon što su završili molitvu, potukli su barbare.  Po tom događaju su dobili ime "vatrene legije". Poslije bitke Ekspedit biva promaknut u veći čin.

Potom je nastupio progon kršćana s namjerom da se kršćanstvo potpuno iskorjeni. Uz druge rimsje vojnike uhvatili su i časnika Ekspeditsa.  U gradu Melitene bičevan je do krvi i na kraju su mu odrubili glavu  u odvodni kanal.  Tako su učinili i sa drugim legionarima, te osobnim Ekspeditovim prijateljima Sebastijanom i Mauricijem. Bilo je to 19. travnja 303. godine.

Lik Svetog Ekspedita je predstavljen sa palmom u jednoj ruci, znak mučeništva, a u drugoj drži križ na kojem piše " HODIE = DANAS",  a nogom gnječi gavrana, koji  grakče : "CRAS = SUTRA". Crni gavran kojeg on gazi prikaz je đavla -  koji nas danas priječi u čašćenju Boga i dobrim djelima.

Svetom Ekspeditu se kao zagvorniku i posredniku  obračaju ljudi  u raznim potrebama, a napose:

- đaci i studenti za uspjeh na ispitima

-  nevoljnici u hitnim potrebama

- sukobljeni u svađi - da bi se pronašlo rješenje bez sudskog procesa

-rastavljeni početno  radi teške bračne razmirice

- bolesnici u teškim bolestima

- zaduženi za izlazak u novčanim i kreditnim problemeima

- oklevetani  za uklanjanje krivih optužbi

- roditelji  i prijatelji za obračenje grešnika njihovih najbližih

Ime Svetog Ekspedita znači BRZ, HITAR.  Tako i ovaj Svetac "brzo pomaže".