Sveti Rikard Pampuri

liječnik  u Bolničkom redu braće dobročinitelja

(  1897. - 1930.)
spomendan 1. svibnja

liječnik  u Bolničkom redu braće dobročinitelja Erminio Filippo Pampuri, kasnije Fra Rikard, rodio se 2. kolovoza 1897. u mjestu Trivolzo (oblast Pavia u Italiji). Deseti od jedanaestoro djece, ostavši siroče majke  sa samo tri godine, prihvačen je u kući ujaka  u Torino, dio Trivolzija.  U trivolzijskoj crkvi je kršten, prikma sakramente Prve Pričesti i Krizme.  U biskupskom kolegiju u Paviji završava gimnaziju. Bio je vojnik za vrijeme Prvog svetskog rata. Dobio je bronačanu medalju za spašavanje lijekova. Na Paviskom sveučilištu - medicinskom fakultetu 1921 diplomira sa najboljom ocjenom.
Kao liječnik radi od 1921 do 1927. u Morimondo. Bolesnici su ga nazivali "doktor dobročinitelj. Stupio je u Treći red Svetog Franje Asiškog.
Surađivao je sa župnikom u pastoralu župe: tajništvu za misije, galzbenom sastavu za mlade, liturgijsku praksu, vođenje duhovnih vježbi za mlade i odrasle.
U srpnju 1927. ulazi u Bolnički red braće dobročinitelja i dobiava ime Rikard.
Umire u Milanu 1. svibnja 1930.  Pokopan je u Trivolziju. Tijelo mu jd premješteno u župnu crkvu Trivolzija 16. svibnja 1951.
Papa Ivan Pavao II. proglašava ga blaženim 1981.  a zatim svetim 1989.
Sveti Rikard Pompuri  je zagovornik za potrebne milosti zdravlja duše i tijela, svladavanja kušnji svakog dana.
Slavi se 1. svibnja. U Redu braće bolničara je liturgijsko slavleje 4. svibnja.