Presveto Ime Isusovo

blagdan

3.siječnja

 


blagdan - Presveto Ime IsusovoPresveto Ime Isusovo je blagdan posvećen Gospodinu Isusu. Ime Isus, hebrejski Je(ho)šua, nadjenuo je Bog Otac Svom utjelovljenom Sinu koji je rođen od Djevice Marije, a znači: "Bog je Spasitelj". Sveti Pavao će reći: "Ime nad svakim imenom!" (Fil 2,9).

Sveti Franjo, veliki zaljubljenik u Isusa Krista, bio je osjetljiv  za sve što je bilo u vezi s Gospodinom. U tom posebno mjesto zauzima Ime Isusovo. O tome svjedoči i njegov životopisac Toma Čelano: " A često je, kad je htio izgovoriti Presveto Ime ISUS, govorio silnim žarom" (I Čel 86), a braću je opominjao: "Kad Njegovo Ime čujete, poklonite mu se sa strahom i poštovanjem licem do zemlje ( Neh 8,6). Ime mu je Gospodin Isus Krist, Sin Svevišnjega (Lk 1,32), koji je blagoslovljen u vjekove (Rim 1,25)" (PBr 4).

Sveti Bernardin Sienski uveo je pobožnost Presvetom Imenu Isusovom, podizao je zastavu s natpisom IHS (latinska skraćenica: Isus Spasitelj ljudi). Kasnije se taj ukras klesao u kamen i urezivao u drvo. Uz Svetog Bernardina veliki štovatelji Imena Isusova bili su Sveti Ivan Kapistranski i i Sv. Leonardo Portumauricijdki. Franjevci su dobili od papa odobrenje da Ime Isusovo časte posebnim blagdanom. Sada je to 3. siječnja.

Papa Ivan Pavao II je Presveto Ime Isusovo preporučio općoj Crkvi da se liturgijski slavi kao neobavezni spomendan.