Sveta Marija - Kraljica Kine u Dong Lu (Kina)

Sveta Marija - Kraljica Kine u Dong Lu (Kina)

jedno od dva glavna marijanska svetišta u Kini

( 1900.)
svetkovina - prva nedjelja u svibnju

 Kada je izbila u travnju 1900. Bokserska pobune, gotovo 10.000 neprijateljskih vojnika napalo je  malo siromašno misijsko selo Dong Lu (kod Peipinga), u kojem je bilo 700 - 1000 kršćana. Misiju su su osnovali oci  Svetog Vinka Paulskog. Djevica

Marija pojavila se kao Lijepe Gospođa u bijelini  na nebu okružena svjetlom. Vojnici, u nesvijesti bijesa, počeli pucati u nebo. Odjednom su pobjegli, uplašeni nikada se nisu vratili jer su ih vatreni konjanici - možda St. Michael – otjerali  napadače iz sela. Kineski župnik sela, otac Wu, molio za Gospin zagovor.

U zahvalu za Gospinu zaštitu nad gradom Dong Lu (Lu Tong), sagrađena je  lijepa crkva u njezinu čast. To je trebalo da služi kao stalni podsjetnik ljudima na Marijinu ljubav i majčinsku zaštitu.

Župnik  je naručio kod slikara lik Gospe kako drži Dijete Krista. Kao model je ponudio  sliku carice Ci Xi, dugogodišnje vladarice dinastije Manchu Qing, odjevene u carsku odjeću. Svećana slika Gospe sa Djetetom Isusom krasila je oltar u crkvi Dong Lu, koji je na kraju postao poznato mjesto hodočašća s početkom u 1924.

Tako je 1924. Biskupska sinoda u Kini u Šangaju, ujedno i prva nacionalna Biskupska konferencija u zemlji, izabrala ovu sliku kao "Gospa od Kine" ili "Gospa Kraljica Kine". Vjernici  su počeli masovno dolaziti u ovo marijansko  svetište.

Ujedno je pret tom slikom nadbiskup Celso Costantini, apostolski delegat u Kini, zajedno sa svim biskupima u Kini, oisvetio Gospi kineski narod.

Godine 1928. Papa Pio XI.je službeno blagoslovio sliku „Gospe od Kine“. Godine 1929.bilo je prvo službeno hodočašće u Dong Lu. Godine 1932. Je isti papa službeno je potvrdio ovo kinestko marijansko svetište. Papa Pio XII. je odredio svetkovinu u kineskom svetištu i uvrstio u liturgijski kalendar Katoličke Crkve. Za vrijeme Drugog svjetskog rata - u godini 1941. je japanska artiljerija jako oštetila svetište. No ipak je godine 1992. marijino svetište u Dong Lu obnovljeno i povećano kao najveća crkva u sjevernoj Korenji.

U predvečerje blagdana Marije Pomoćnice kršćana 23. svibnja 1995. stiglo je preko 30 000 hodočasnika. Na otvorenom polju služena je Sveta Misa koju su predvodila četri biskupa i preko 100 svećenika. Za vrijeme prvih molitava, a potom za vrijeme Pretvorbe, vjernici su primjetili kako se sunce vrti s desna na lijevo. Zrake svjetla različitih nijansa širile se nebom. Vjernicu su vidjeli Gospu od Kine s Djetetom Isusom na nebu, Svetu Obitelj, Nebeskog Oca i Duha Svetoga. Čudo je trajalo oko dvadeset minuta.

Nas sam blagdan Marije pomoćnice kršćana 24. svibnja 1995. komunističke vlasti su zabranile hodočašće te policija prisiljavala natrag u autobuse i vlakove bez obrazloženja. Ipak se preko 100 000 hodočasnika probilo zaobilaznim putevima i poprijeko do svetišta i bilo na svetkovini.

U travnju 1996. kineska komunistička vlada zabranila je pristup u svetište Dong Lu. Mobilizirano je preko 5000 vojnika, više desetaka oklopnih vozila i helikoptera. Uništeno je i izravnano svetište. Zaplenjena slika Blažene Djevice Marije te unićeno mnogo svećenika. No originalna slika Gospe od Kine ostala je netaknuta - budući da je radi opasnosti bila izložena kopija slike. Izvorni lik je bio skriven u zidu. Sada tu sliku čuvaju i časte svećenici koji u tajnosti vrše apostolat i bogoslužje.