Sveta Marija - Crna Gospa u Montserratu

Sveta Marija - Crna Gospa u Montserratu

glavono svetište u Ktaloniji

( 808 )

Bilo je to godine 808. U  gorju Montserrata bdijući kod stada jedne noći tri mlada pastira  vidjeli su kako neliko svjetlo silazi sa neba i čulos se pjevanje sa glazbom. Obavijetili su o tome svoga gospodara grofa u Barceloni, Geoffry le Velu. On je sa biskupom Mauresa otišli sa pastirima do mjesta događaja. Nakon pažljivog pretraživanja, otkrili su kip Blažene Djevice koja drži Djete Isusa u rukama. Kip su ponjeli jedan dio puta. Na jednom mjestu kip je postao ne samo pretežak nego i nepomičan. To je bilo znak Neba da tu treba ostati i tu čašćen. To čudo je potaklo  grofa Barcelone da redovnice tamo sagradi samostan. Kad je samostan bio gotov pozvao je časne sestre i kraljevske opatije Las Puellas iz Barcelone. Prva opatica samostana Gospe od Montserata bila je grofova kći Richilda . Samostan je uveden u posjed 895. Ova zajednica časnih sestara postojala je do oko godine 976, kada je grof od Barcelone, Borrell, uz suglasnost pape, doveo benediktince na Montserrat.

Od 15–17. st. U benediktinskom samostana na Montserratu je  glasovita škola teologije, filozofije, književnosti, slikarstva i  glazbe.

Nakon oporavka od rana zadobivenih u bitci, časnik Ignacije Loyola je hodočastio Crnoj Gospi u Montserrat 25. Ožujka 1522.

Papa Lav XIII je 11. Rujna 1881. Proglasio Djevicu Montserrata zaštitnicom Katalonije