Sveta Marija - Zvijezda mora (Haifa)

Sveta Marija - Zvijezda mora (Haifa)

marijansko svetište Gospe Karmelske u Izraelu

(1827)
spomendan 16. srpanj

 

Brdo se Karmel oduvijek smatralo svetim. Bilo je mjesto molitve i žrtvovanja i prije hebrejskog naseljavanja, kad je postalo razmeđe više njegovih plemana (Ašerova–Zebulonova, Isakarova i Manašeova). Dijeljenjem kraljevstva poslije Salamonov e smrti kralja Ahab se , pod utjecajem svoje žene Feničanke Izabele, priklonio Baalu, protiv čega se Ilija žestoko borio (1 Kr 18,16-40).  Bizantski samostan postojao je na Karmelu zu Ilijinu špilju već  prije 570.godine.              Sveti Bertold, podrijetlom je iz Silignaca kod  Limogesa (jugozapadna Francuska) je nakon poraza križara u II. križarskom ratu 1155. stigao je s ostalim hodočasnicima na brdo Karmel Palestina, danas Izrael), na Ilijinom izvor, ostao kao pustinjak. Zajednica pustinjaka odabrala ga je 1185. za svog poglavara.  Njegov osobni ideal kao i njegovih prijatelja bio je živjeti poput Ilije. Smjestili su se oko Ilijine špilje gdje je sada samostan karmelićana Maris stella.

Nakon Bertoldove smrti 1195.godine  bio je sahranjen u ruševinama jednog samostanaiz doba križarskih ratova u Wadi es-Siah (zapadni Karmel.). Kao poglavara nasljedio ga je  Sveti Brocard. Braatstvo Karmelu je 1214. prihvatilo Pravilo što ga je za njih sastavio jeruzalemski patrijarh Sveti Albert, koji je stolovao u utvrdi Acri, a potvrdio papa Honorje III.  1226. godine. Nakon provale Saracena 1238. pustinjaci napuštaju boravak na Karmelu te se povlače na Zapad. Od ovog bratstva proizašao je red "Braće Naše Drage Gospe od Karmela" godine 1247.

Planina Karmel je blagoslovljeno mjesto pobožnosti Esena i židovskih pustinjaka, a kasnije pustinjaka prvih kršćanski stoljeća. U blizini je i fontana proroka Elizeja. Prva crkva i samstan su podignuti 520 metara inad razine mora na sjeverozapadnom kraju planine. To je ujedno I najviša točka planine.   Karmelski samostan ca crkvom su bili i ostali posvećeni Blaženoj Djevici Mariji sa naslovom Zvijezda Mora ( Stella Maris u latinskom ) – Tijekom križarskih ratova samostan često mijenja vlasnike, postoa je džamija , pod islamskom kontrolom, mjesto  bude poznato kao El-Maharrakah , što znači mjesto gori , u odnosu na postupak Ilije. Godine  1799. zgradabivšeg samostana konačno je pretvorena u bolnicu Napoleonovih vojnika prilikom njegovog neuspjelog opsade tvrđave Acre (Akko) 1799. ali su  1821. preostale građevine   uništene  od paše iz Damaska. Sadašnji samostan i bazilika podignuti su između 1827. i 1867. Na mjestu onog iz 1799.Nasuprot glavnom ulazu u crkvu, nešto povišen je glavni oltar i na njemu Marijin kip od cedrovinre i porculana – Gospa Karmelska (djelo talijanskog kipara Caraventa iz 1836.) U kupoli crkve napisane su riječi koje se pridaju Blaženoj Djevici Mariji: „Glava je tvoja kao brdo Karmel“ (Pj 7,6), „Dana joj je slava Karmela i Šarona“ (Iz 35.2). Ispod oltara je pećina u kojoj je boravio prorok Ilija kad bi se povlačio na Karmel.