Sveti Filogonije Antiohijski

biskup

( +324.)
spomendan 2o. prosinca

biskup

Da ne bi tko ovu knjigu okrstio odviše klerikalnom, jer jedino opisuje svece pape, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, kao da ih u laičkom staležu uopće nije bilo, recimo nešto i o ovome svetome antiohijskome odvjetniku koga je proslavio posmrtnim govorom najveći crkveni govornik sv. Ivan Zlatousti.
Biti odvjetnik i sudac, braniti i krojiti pravdu nije uvijek baš lako. Odvjetnik Filogonije odlikovao se ipak upravo u kreposti pravednosti. A za nju se nadahnjivao u Evanđelju koje si je uzeo kao vrhovno životno pravilo. Stoga je svetim držao pravo svakoga čovjeka ne gledajući nikada na osobu, njezin ugled ili bogatstvo. Pravda i pravo bilo mu je iznad svega. Uvijek je ostao vjeran istini te kao odvjetnik nikada nije branio krivi posao. Imao je osobitu samilost prema siromasima pa je njihove parnice besplatno branio pred sudom. A najveće mu je veselje bilo kad je mogao izmiriti one koji su se među sobom optuživali i parničili.

Bio je oženjen i imao je samo kćerku koju je brižno odgojio u vjeri i kršćanskoj pobožnosti. Kao što je živio uzorno u svom odvjetničkom zvanju, tako je isto i u obitelji kao muž i otac. Bavio se i onim što mi danas nazivamo laičkim apostolatom; širio je, naime, Kristovu vjeru. No ni on nije završio svoj život kao laik, već je stupio u zrelim godinama u duhovni stalež.

Kad je, naime, god. 318. umro antiohijski biskup Vital, izabrali su jednodušno Filogonija za njegova nasljednika. On je ponizno uzeo na se tu visoku službu i obavljao je pravom apostolskom gorljivošću. Kao biskup i hrabro i neustrašivo podnosio je vihor progonstva koje je na Istoku i nakon Milanskog edikta podigao protiv kršćana car Licinije. I on je kao dobar pastir branio svoje stado od grabežljivih vukova. Slabe je pomagao molitvom i pokorom. Poznavajući ljudsku krhkost samilosno je postupao s onima koji su bili slabi u vjeri za vrijeme progonstva. Znao je, naime, dobro da nije svatko rođen za heroja i junaka. Dapače je i otpadnike blago primao u Crkvu kad su se vraćali.
Još se nije slegla bura Licinijeva progonstva kad je došlo zlo po Crkvu iznutra, od arijanaca. I Filogonije se istakao u borbi protiv arijanstva. Svoje stado znao je očuvati od te zaraze pa ga sveti Ivan Zlatousti uspoređuje s vinogradarom koji je znao ograditi svoj vinograd i na taj ga način očuvati. Umro je na današnji dan godine 323. ne dočekavši Nicejskog koncila.