Sveta Marija - Djevica Otkrivenja u Knocku

Sveta Marija - Djevica Otkrivenja u Knocku

marijansko svetište u Irksoj

( 21. 8.1879.)
spomendan 21. kolovoza

 Svetište Knock (irski: Cnoc Mhuire) - marijanskom hodočasničko mjesto i nacionalno svetište u Irskoj, u kojem se dogodilo ukazanje Isusa Krista (kao Jaganjca Bojeg), Blažene Djevice Marije, Svetog Josipa,  i Svetog Ivana Evanđeliste 21. kolovoza 1879. godine. Na tom mjestu je podignuta bazilika i dokumentarni muzej.

Ukazanje se dogodilo u  večernjim satima 21. kolovoza 1879. Grupa vjernika u dobi od 5 do 75 godina, uključujući muškarce, žene, mlade i djecu doživjeli su Gospe, Sv. Josipa i Sv. Ivana Evanđelista kraj male župne crkve Sv. Ivana Krstitelja. Iza njih i malo lijevo od Sv. Ivana bio je oltar, a na njemu križ i Janje (tradicionalna slika Isusa, kao Jaganjca Božjeg), kojem se klanjaju Anđeli. Potok krvi, tekao je iz Srca Isusova.. Ukazanje je označilo Otkrivenje. Oltar je bio baš onako, kako piše u knjizi Otkrivenja.

Blažena Djevica Marija je viđena kao vrlo lijepa i stajala je nekoliko metara iznad tla. Nosila je bijelu haljinu, koja je visjela s puno nabora i bila pričvršćena na vratu.Na glavi je imala zlatnu krunu. Ona je  bila "duboko u molitvi", s očima podignutim prema nebu, podignutih ruku do ramena. Sveti Josip Sveti Josip je također nosio bijele halje. Stajao je desno kraj Djevice. Usmjerio je glavu prema Djevici Mariji. Ivan Evanđelist stajao je na lijevoj strani Blažene Djevice Marije. Bio je odjeven u dugu haljinu i nosio mitru. Imao je otvorenu veliku knjigu u lijevoj ruci.

Oni koji su doživjeli ukazanje, stajali su na pljusku tri sata molili krunicu..Iako je bila stalna kiša, prisutni su ostali posve suhi. Vidjele su se brojke na nebu. Nakon ukazanja, uslijedila je gusta tama.

Već slijedeći dan pojavio se mali izvor, koji do tada nije postojao. Uslijedila su brojna ozdravljenja. "Mali Lurd" u Irskoj pohodi više od milijun i pol hodočasnika. Među hodočasnicima su poznati Sveta Majka Terezija iz Skopja i Blaženi papa Ivan Pavoa II.