Sveta Marija - Crna Gospa u Altöttingu

Sveta Marija - Crna Gospa u Altöttingu

glavno marijansko svetište u Bavarskoj

( 1489.)
spomendan 15. kolovoz

Altöting  je postao važan po marijanskom čudu u 15. stoljeću. U 1489. Dogodilo se sljedeći čudo: tri-godišnji dječak je pao u Mörnbach, zahvatila ga je riječna  struja i utopila. Potresena majka donijela  dijete u  kapela Majke Bože  i  stavila  ga na oltar. Tu je počela moliti s drugim vjernicima  za spas svog djeteta. Nakon kratkog vremena, život se vratio u tijelo  mrtvog djeteta. Spašen dječak  jekasnije je zaređen za svećenika.

Oko 1330i. zrezbaren je  iz drva  lipe drva,  rano gotički kip Djevicu s Djetetom iz Altötting. Kod puka se naziva "Crna Gospa"..

Dana 11. rujna 2006.papa Benedikt XVI. hodočastio je u Altötting i ostavio biskupski prsten  koji je nosio sve do svog izbora. Prsten je sada vezan za žezlom  kipa Uznesenja Blažene Majke.

Brojne zavjetne ploče, koje se mogu naći na vanjskim zidovima i unutrašnjosti kapele, bili su smješteni u znak zahvalnosti za čudo odobrenog od strane Maria. Tu se nalaze preko 2.000 prijašnjih zavjetnih darova.Drveni križevi  se nose  oko kapelice.

Hodočasnici hodati okolo, ponekad kleči, kapelicu, često s posebno pripremljenim leže drvenih križeva, i moliti za pomoć u njihovim problemima i potrebama.

Dana 15. Kolovoza 2008, svetištu donio je zlatnu ružu papa Benedikta XVI. Altötting na pape Benedikta XVI.., visoka papinsku časnikt,   kardinal Joachim Meisner.

Kapela je podignuta između  osmog i devoteog stoljeća.Kapela je proširena 1494. I podignut zvonik.

Pristup kapelici je otvoren 1517. Sakristije je dograđena 1686.